Nepil (ANO): Betonárka skončí v roce 2028

21.11.2023 10:23 | Tisková zpráva

Betonárka na progresivně rozvíjející se Rohanský ostrov nepatří, tvrdí zastupitelé MČ Praha 8. Jelikož Hlavní město Praha, na jehož pozemcích betonárka stojí, přes výzvy Prahy 8 nic neudělalo, pustili se zástupci radnice Prahy 8 do jednání se společností TBG Metrostav sami.

Nepil (ANO): Betonárka skončí v roce 2028
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radomír Nepil

Zastupitelstvo Prahy 8 přijalo usnesení o tom, že betonárka musí skončit, už v roce 2021. Odezva však nula. „Výsledek našich docela náročných jednání s firmou teď je, že konečně máme termín, kdy provoz definitivně skončí. Bude to na konci roku 2028 a do té doby bude firma plnit následující podmínky,“ vysvětlil místostarosta MČ Praha 8 Radomír Nepil (ANO):

  • provozní doba betonárny: pondělí – pátek 6:00 – 18:00 hod., sobota 6:00 – 18:00 hod., neděle a svátky 6:00 – 15:00 hod.,
  • úklid zametacím strojem: pondělí – pátek 9:00 – 11:00 hod. (v jiném čase lze jen v případě neodkladného odstranění havárie a jen na nezbytně nutnou dobu),
  • rychlost v areálu betonárny bude omezena na 15 km/hod.
  • opravy a údržba betonárny budou prováděny výhradně v provozní době.

Součástí smlouvy s Metrostavem budou i citelné finanční sankce, pokud by dohody porušil.

„Dlouhodobě neutěšený stav kolem betonárny vede zcela oprávněně k mnoha stížnostem místních obyvatel. Betonárna zvyšuje hluk a množství prachu, který výrazně ovlivňuje životy lidí v přilehlém okolí. Zátěží jsou rovněž nákladní auta pohybující se po území městské části. Příjezd do betonárny kříží jednu z nejvytíženějších cyklostezek Prahy a komplikuje její provoz a zvyšuje riziko kolize. Věřím, že to se teď zlepší,“ dodává místostarosta Nepil.

S dokončováním výstavby okolí, zvyšováním kvality veřejných prostranství uvnitř města i celkové prestiže této čtvrti se zvyšuje tlak na kvalitu a nabídku rekreace. S ohledem na přítomnost řeky, která dodává území svoji vlastní originální podobu a nabízí mnoho příležitostí, sílí logicky poptávka obyvatel po zapojení břehů řeky i řeky samotné do aktivního městského života.

Mít betonárku v centru města je proto do budoucna nemyslitelné. Její umístění mělo historicky smysl z důvodu rozsáhlé výstavby v okolí, kdy naopak snižovala zátěž nákladní dopravou přijíždějící do centra města. Budoucnost tohoto místa je ale teď úplně jiná než výroba betonu. Podobu a využití území už známe. Vznikne tu park celoměstského významu, jehož podobu navrhuje česko-belgický tým složený z ateliérů OMGEVING+FISER+VRV+SINDLAR.

Na území 56 hektarů bude povodňový park, který propojí člověka s řekou a zachová tamní biodiverzitu. „Vítězný tým soutěže na podobu území nás přesvědčil tím, jak pracuje s terénem. Umožní rozšíření celkového využitelného území. Velmi dobře také zpracovává přístup k vodě, což je jednou z největších devíz každého území u řeky. Během celého procesu soutěžního dialogu jsme kladli důraz na zapojení místních obyvatel i stakeholderů. Naše spolupráce s hlavním městem výběrem vítěze nekončí. I dopracování návrhu bude provázet komunikace s místními obyvateli,“ uzavírá místostarosta Radomír Nepil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

14:04 Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k svobodě slova v Evropské unii