Niedermayer (TOP 09): Český autoland v ohrožení

10.07.2023 21:02 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k elektromobilitě.

Niedermayer (TOP 09): Český autoland v ohrožení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Český autoland v ohrožení

Bez zajištění kontinuity českého autoprůmyslu lze těžko hledat pro naši ekonomiku jasné zítřky. Sázet přitom do budoucna na výrobu „spalováků“, jejichž život se u nás mnoho lidí snaží prodloužit, by se nám mohlo hodně nevyplatit. Bohužel se zdá, jakoby volání po spalovací budoucnosti dolehlo k vedení VW a tak dle některých informací bude podstatná část spalovacích aktivit koncernu do ČR směřovat.

Současné trendy na trhu s automobily ale hovoří jasně. A žádnou „unijní ideologii“ v tom opravdu nehledejme. Dokumentuje to fakt, že v prvním čtvrtletí tohoto roku byla Tesla Y nejprodávanějším vozem na evropském trhu. Toto může být vyjímka, ale růst podílu BEV bude s klesající cenou elektromobilů posilovat.

Namísto u nás tak častých bojů proti všemu „novému“ bychom se měli rychle začít zajímat o to, jak si z koláče upečeného z nových technologií ukrojit i pro nás co největší kus. Dnes vyprodukujeme zhruba 1,3 – 1,4 milionu aut ročně. Budou-li naše montážní linky produkovat nadále hlavně auta spalovací, nedovedu se představit nic jiného, než že toto číslo bude do budoucna výrazně klesat.

A tak doufám, že se z továren VW v ČR a výzkumných pracovišť nestanou mistři končící technologie. A i další dvě automobilky u nás najdou jasné místo na mapě výroby "čistých" aut.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…