Niedermayer (TOP 09): Den české státnosti...

28.09.2017 11:52

Komentář Luďka Niedermayera z Facebooku.

Niedermayer (TOP 09): Den české státnosti...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Opravdu se nebudu pouštět do historie a malovat rozmáchlé hyperboly. Nemohu ale zastírat, že o naši budoucnost mám velké obavy.

Za přičinění některých politiků a nesnadné situace ve světě kolem nás je velká část naší společnosti znejistěná, stále více se uzavírá do svých pravd a ztrácí schopnost chápat svět kolem nás. Zdá se mi, že ztrácíme hodnoty, které jsou spojené s budováním naši společnosti po pádu komunismu.

Mluvím o touze po svobodě, demokracii či právním státu. A o začlenění se tam, kam logicky patříme - do světa svobodných a demokratických zemí.

S tím, jak opouštíme tyto hodnoty, ztrácíme schopnost rozumět našim spojencům a být pro ně dobrým partnerem.

Naší zemi se přitom povedlo něco, o čem lidí dříve jen snili. Jsme součástí dvou nejvýznamnějších společenství dnešního světa - ekonomické a politické supervelmoci zvané Evropská unie a nejmocnější obranné aliance zvané NATO. Nejsme jejich "přivažkem", ale plnohodnotným členem, který se podílí na jejich formování.

Silný český stát dnes mnoho politiků staví právě do kontrastu a sporu se zapojením do těchto společenství. Je to pro naši budoucnost velmi nebezpečný nesmysl.

V dnešním pospojovaném světě nic jako absolutní národní či státní suverenita neexistuje a pokusy o ni mají spíše podobu Severní Koreji než dobrého místa pro život. A samozřejmě ani aktivní členství v Unii či Alianci nám naši státnost nebere. Naopak, pomáhá nám k tomu, aby otisk našich myšlenek a hodnot byl ve světe vidět a my na něj mohli být hrdí. Jde jen o to dobře zvářit, co jím má být...

Užijte si tento sváteční den a třeba přemýšlejte o tom, jak pomoci tomu udělat naši budoucnost lepší. 

PS: Jak jsme se ke svátku dostali? Toto k tomu říká wikipedie: Vyhlášení dne státním svátkem bylo navrženo na základě usnesení výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky z 24. března 2000. Výbor zvolil pro státní svátek označení „Den české státnosti – Svatý Václav“. Při druhém čtení návrhu zákona se k tomuto dni vyjádřil nejprve tehdejší premiér Miloš Zeman, který svátek s ohledem na historický kontext nepřímo označil za symbol servility a kolaborace. Poslanec Vojtěch Filip poté navrhl vypuštění tohoto dne ze seznamu státních svátků uvedených v návrhu zákona. Nakonec navrhl poslanec Vlastimil Tlustý, aby svátek nesl pouze označení „Den české státnosti“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.