Niedermayer (TOP 09): Dvakrát ke konfliktu zájmů

03.07.2020 7:32

Komentář na facebookovém profilu k střetu zájmů premiéra Babiše

Niedermayer (TOP 09): Dvakrát ke konfliktu zájmů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Vláda, tedy "institut" reprezentující naši zemi, se ostře ohradila proti rezoluci Evropského parlamentu, přímo zvoleného orgánu, reprezentujícího evropské občany. Ten vyjádřil, na základě jasných a známých faktů, obavy, jak naše země zachází s evropskými penězi, o nichž Evropský parlament spolurozhoduje (a má tedy plné právo na ně dohlížet).

Nejen v EP převládá pocit, že česká vláda usiluje o to, aby se část peněz "proměnila" v peníze na účtech pana premiéra (prostřednictvím navýšení zisků jeho firem přes dotace). Existují i jasné indicie, že některé české státní orgány či někteří lidé v nich, na hranici zákonů nebo za jejich hranicí, tomu pomáhají (vzpomeňme na kauzy, které se neskutečně táhnou - třeba reklamní peníze Čapímu hnízdu, nebo případy, které do jisté míry překvapivě skončily ve prospěch pana premiéra - korunové dluhopisy, nebo ty, které zažívají hodně kotrmelců - dotace pro Čapí hnízdo). Na místo toho, aby si vláda více posvítila na fungování institucí státu a chránila zájmy lidí (neb ti jejich chyby platí), protestuje proti postoji poslanců EP, který vychází z informací od Komise a vlastních šetření.

Jen shodou okolností média v úterý zveřejnila, že si pan premiér, dle svého majetkového přiznání, opět o trochu finančně pomohl. Loni o více než 100 milionů. Většina peněz šla od firmy skupiny Agrofert, tedy firmy, která v minulých letech prokazuje nebývalou úspěšnost v čerpání EU dotací a o níž vlastně tak trochu je zmíněná rezoluce. Kdyby tato zpráva byla k dispozici před hlasováním rezoluce v EP, bezesporu by ji obohatila o další bod, hodný pozornosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.