Niedermayer (TOP 09): Kdo lže, ten i krade...

22.11.2018 13:52

Komentář na facebookovém profilu o lži a politice

Niedermayer (TOP 09): Kdo lže, ten i krade...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Přísloví často odráží realitu světa velmi dobře (včetně "tak dlouho se chodí s džbánem pro vodu, až se ucho utrhne", kde ale některá ucha drží fakt hodně pevně).

Lež je nejen milník na cestě ke krádežím, ale je to něco, co poměrně úspěšně rozkládá naši společnost. Je to proto, že lhát se v politice vyplatí. A ti nejlepší lháři se dostanou daleko, někdy i na vrchol.

Někteří lidé lžou a lhát budou, Nic na tom nezměníme. Nic, ani sebelepší zákon, lež nezakáže. Můžeme ale udělat něco pro to, aby se lež "nevyplácela". Aby místo odměny ve formě úspěchu přišla "odplata" a s ní, někdy snad také, snížení šance na úspěch lhářů. Nepochybuji, že by to dost lhářů od lží odradilo.

V Respektu jsme si náhodou všiml, že pro inspiraci můžeme jít kupodivu jen kousek na sever, do Polska. Již jsem o tom mluvil s parlamentními kolegy doma, věřím, že úprava zákonu nebo "jen" praxe, která zjevné lži, poškozující zájmy někoho jiného, přivede k rychlé a účinné "reakci", by mohla i u nás být možné. Pokud budeme chtít.

Myslím, že většina lidí, tedy i politiků, se shodne na tom, že lhaní je špatné. Takže, hurá do toho... Nebo to někdo vidí jinak?

P.S. Díky moc Marku Švehlovi za svolení publikovat zmíněný článek (ZDE)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

14:07 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k čtvrtečnímu projevu maďarského premiéra Viktora Orb…