Niedermayer (TOP 09): Není od věci se podívat, jak euro „slouží” v těch zemích, které ho zavedly

10.02.2024 18:11 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k euru.

Niedermayer (TOP 09): Není od věci se podívat, jak euro „slouží” v těch zemích, které ho zavedly
Foto: hns
Popisek: Luděk Niedermayer v půlnočním rozhovoru

Argument nedostatečné či neukončené cenové konvergence je evergreenem českých argumentů proti startu procesu přijetí eura.

Samozřejmě, velký rozdíl v úrovni cen zvyšuje riziko, že po přijetí eura, a tedy obvykle i poklesu úroků, se ekonomika začne přehřívat a bude trpět vyšší inflací. Proti tomuto argumentu stojí samozřejmě zjevné přínosy zavedení eura, a to zejména u zemí s velkou propojeností na eurozónu.

Navíc, není od věci se podívat, jak euro “slouží” v těch zemích, které ho zavedly při poměrně velkém rozdílu cenových hladin. A v neposlední řadě i na to, zda země, které euro nezavedly, uspěly lépe při probíhající inflační epizodě.

Kdo sleduje ekonomiku, odpovědi zná. A tak nad to uvádím data o tom, jak si ČR z hlediska cenové konvergence stojí:

V roce 2007 jsme z nových zemí EU měli pátou nejnižší cenovou hladinu, tedy pátý největší rozdíl.

Členem eurozóny se stalo Slovinsko se 2. nejnižším rozdílem.

Vloni byly již všechny země kromě Česka, Maďarska a Polska v eurozóně, nebo před branami eura (Chorvatsko vstoupilo v lednu 2023), či na cestě k němu (Bulharsko zřejmě usiluje o vstup v lednu 2025).

V pořadí cenových hladin jsme přesně uprostřed pelotonu s tím, že z úrovně 65 % jsme vystoupali na 80,9 %. Od většiny zemí nad námi nás dělí méně než 10 p.b. Pod námi jsou země, které euro používají.

Jinými slovy, relevance argumentu “cenové (ne) konvergence” věru nemá moc velkou sílu, neb od doby, kdy měl reálnou ekonomickou váhu, se svět změnil a zkušenosti mnoha zemí to potvrzují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Argumenty pro přijetí eura již pominuly,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseD , 10.02.2024 18:20:02
výměnu peněz při cestování, nepotřebujeme, jsou karty a bankomaty. Podniky mohou klidně běžně používat euro, aniž by platily nějaké poplatky s výměnou. Neručíme za dluhy super zadlužených zemí, jako je Itálie nebo Řecko. I země s eurem, jako třeba Estonsko, měly vysokou inflaci. Měnu bude řídit Evropská centrální banka, a pamatuji si ještě dobu, kdy úroky v eurozóně byly záporné, takže jste ještě museli platit bance za to, že tam máte peníze. To tady s korunou nehrozí . Pak jsou tady ještě důvody národní, koruna má stoletou historii, krásné bankovky, je jedním z atributů naší státnosti, většina Čechů se jí nechce zbavovat. Udělejte referendum a uvidíte hned. Řekové i Slováci na euro nadávají.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…