Niedermayer (TOP 09): Nová úroveň

11.04.2022 18:45 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k dopadům sankcí na ruskou ekonomiku

Niedermayer (TOP 09): Nová úroveň
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

To, že se Rusko rozhodlo (neb pár set milionů euro by Kreml zřejmě našel) nezaplatit řádně splátku dolarového dluhu (a poslalo věřitelům nesměnitelné ruble, o které nestojí) posouvá krizi tamní ekonomiky, kterou způsobuje vládnutí presidenta Putina, na novou úroveň. To, že zřejmě dojde k opakování situace, kterou způsobila v roce 1917 nastupující vláda Bolševiků, bude mít pro Rusko obrovské důsledky.

Proč? Neznám samozřejmě právní dokumentaci dluhu ruské vlády a ruských firem, ale je obvyklé, že:

  1. všechny dluhopisy státu jsou provázány podmínkou "cross defaultu", tedy, pokud dlužník nesplatí jednu splátku, stávají se splatné (v plné výši) všechny dluhopisy. Problém se z řádu stovek milionu dolarů rozšíří na desítky miliard (číslo, které jsem zaznamenal, je kolem 40 mliard dolarů)
  2. všechny obchodované dluhopisy firem státu jsou obvykle též propojeny "cross defaultem" s dluhopisy státu. Zahraniční dluhopisy firem, jako je Gasprom či Lukol bude asi splatné také, opět, dle odhadů, jde celkem o mnoho desítek miliard dolarů
  3. podobný osud může potkat i další externí financování Ruských firem (včetně bankovního), buďto opět právními ujednáními, či jen neobnovením financování. Dle dnešních dat je celý externí dluh Ruska ve výši přesahující 450 miliard USD

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84651 lidí

Výše dluhu není velká, a Rusko má, nebo spíše mělo dost cizí měny na splátky, ale devizové rezervy Rusku dnes nepomohou. Velká část (z více než 600 miliard USD) je zmrazena. Rusko má sice velký objem zlatých rezerv (což je část devizových rezerv) , z nichž část zřejmě není zmrazena (jsou předpokládám v Rusku) je velmi složité, podle mne spíše vyloučené (a když tak leda "pololegálně" a s velkou ztrátou). Věřitelé (jejich právníci), dle konkrétních právních ujednání, budou neúnavně hledat po světě aktiva, která budou moc zabavit a tím ztrátu snížit (což způsobí další odříznutí Ruska od ostatního světa). To bude dále paralyzovat operace Ruska a jeho firem po světě.

Jistě, Rusko má potenciál velkých příjmů z vývozu surovin, ale i jejich realizace bude v podmínkách "defaultu" velmi složitá (a příjmy z něho se budou snažit věřitelé získat). Navíc se zřejmě podaří "západu" postupně tyto platby omezit. Ruským firmám budou navíc chybět technologie k efektivní těžbě a přepravě nutné.

Takto nějak vypadá finanční Armagedon, který nezpůsobila primárně finanční slabost Ruské ekonomiky (ač té se díky Kremlu již léta nedaří dobře), ale politické rozhodnutí. Následky budou velké, možná i pro celý svět, protože toto je další faktor, který může vést Rusko na cestu k "Severní Koreji". Což ale též snižuje účinnost některých nástrojů, které má západ k dispozici.

Pro Ruské občany a jejich životní úroveň to jsou katastrofální zprávy. Pro stabilizaci dnes velmi vážné situace ve světě stejně tak.

Při takovéto finanční krizi vždy existují právní cesty, jak pomocí jednání důsledky aspoň zmírnit a hlavně nastavit postupnou cestu k "normálnímu, globálnímu" fungování. Dnes, a doufám že i v dohledné budoucnosti, o tom ale s Putinovým Ruskem, jehož vojáci vraždí civilisty, znásilňují ženy a v rozporu nejen s morálnou, ale i právem, devastují cizí zemi, nikdo jednat nebude.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Ondřej Knotek byl položen dotaz

svoboda slova

Úplně souhlasím s tím, co si ANO myslí o údajném boji s dezinformacemi a ochraně svobody slova. Můj dotaz zní. Jak budete chtít zajistit, aby tu svoboda slova fungovala dál a lidé neměli strach vyjádřit svůj názor, což se už dnes děje? Mluví se o boji s dezinformacemi, ale co ochrana svobody slova? ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (ANO): Kolik návrhů opozice bylo projednáno od začátku volebního období?

23:08 Vondráček (ANO): Kolik návrhů opozice bylo projednáno od začátku volebního období?

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 k zákonu o zemských znacích a vlajkách