Niedermayer (TOP 09): Orbán řekl, že porazil Brusel a Zelenského. Čeká nás krize

05.04.2022 14:04 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k vítěznému volebnímu tažení Viktora Orbána v Maďarsku.

Niedermayer (TOP 09): Orbán řekl, že porazil Brusel a Zelenského. Čeká nás krize
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Na několik měsíců, či spíše týdnů, to vypadalo, že Evropa našla v konfrontaci s tragédií na Ukrajině svou identitu a společnou řeč (a navíc k tomu došlo k obrovské renezanci transatlantického partnerství). Právě toto nám dává možnost ujmout se, i v naše vlastním zájmu, odpovídající pozice (a odpovědnosti) v dnešním velmi složitém světě. A taky méně se zabývat vnitřními, ne vždy opravdu významnými spory, a soustředit se na věci velké a důležité.

Prohlášení Viktora Orbána, že porazil „Brusel a Zelenského" (pokud není určeno toliko domácímu publiku a Maďarsko udrží dosavadní zcela jiný model jednání v Budapešti a Bruselu), naznačuje, že před Unií stojí velká zkouška, ne-li krize. Je bohužel nedobrou praxí v EU, že země s něčím nespokojené, blokují veškerá, či některá jednomyslná rozhodnutí a tím dostávají EU do krizových situací (dnes třeba Polsko toto zvažuje ve vztahu k globální daňové dohodě, kterou je třeba převést do unijního práva).

Nechci dělat rychlé a silné závěry, ale již samotné chování Viktora Orbána v Ukrajinské krizi je velmi znepokojivé. Mimochodem, člověka nemůže nenapadnout asociace, že se včera chlubil přesně tím, co je cílem Vladimíra Putina. Uvidíme, čeho dalšího se v dalších dnech, týdnech a měsících dočkáme.

Nevím, zda není čas u nás dospět k poněkud více vyváženému pohledu na jednomyslnost rozhodování v EU. U nás akcentovaná "výhodnost" tohoto principu, která stojí na tom, že i my sami můžeme něčemu zabránit má totiž protiváhu v tom, že jiná, byť jediná země může zablokovat unijní rozhodnutí, o které můžeme třeba my hodně stát. A to druhé může mnohokrát bolet mnohem víc než absence toho prvního.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…