Niedermayer (TOP 09): Odstávky velké části francouzské jaderné flotily

20.11.2022 21:11 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k energetice.

Niedermayer (TOP 09): Odstávky velké části francouzské jaderné flotily
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Zatímco česká energetická diskuse "žije" debatou o tom, co má či nemá Německo dělat se svými necelými 4 GW výkonu jaderných elektráren (jejichž provoz prodloužila vláda do jara), evropskou energetiku notně zatěžuje jiný jaderný problém.

Tím jsou masivní odstávky velké části francouzské jaderné flotily, která je způsobena jak plánovanou opravou stárnoucích bloků, tak nově objeveným problémem koroze na několika blocích. Dle electricitymap je teoretický výkon francouzských jaderek přes 60 GW, dnes ale dodávají jen mírně přes 30GW. Tato bilance nejlépe ukazuje rozměr problému. Přísliby postupného spouštění bloků z konce léta zůstaly na papíře a stejně „optimisticky“ zní cíl francouzského ministra hospodářství.

Pro představu, chybějících nejméně 10 GW výkonu představuje nejen 2,5 násobek německého jaderného výkonu, ale je více než výkon potřebný k uspokojení průměrné roční spotřeby ČR.

Chybějící elektřina z francouzských jaderek není hlavně dnes pro Evropu dobrá zpráva, nahrazujeme ji pálením tisíců tun uhlí a někdy i nedostatkového plynu. Na stranu druhou to ukazuje docela velkou robustnost evropské energetiky. Bude ale lépe, když ji v dalších měsících nebudeme testovat a Francie bude s to na trhu dodávat zásadně vyšší množství elektřiny než dnes. A zároveň to potvrzuje, že v budování unijního elektro-trhu a lepšího řízení rizik musíme rychle postoupit kupředu.

Zdroj ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.