Niedermayer (TOP 09): Pro přijetí eura je potřeba větší důvěra napříč českou společností

29.04.2022 7:29 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k euru.

Niedermayer (TOP 09): Pro přijetí eura je potřeba větší důvěra napříč českou společností
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Jedním z častých argumentů proti přijetí eura je omezení prostoru pro nezávislou měnovou politiku a podstatně tak snížit dopady krizí. Často také zaznívá, že v samotné skupině zemí platících eurem krize vznikat mohou.

Je naivní se domnívat, že možné krize států eurozóny se nás, zemí bez eura, nedotýká - k přenosu krize dochází přes silné ekonomické vazby. Také je sporné, že jsme s to našimi vlastními opatřeními negativní dopady snížit více, než se to povede ostatním zemím. To se koneckonců ukázalo třeba během ekonomické krize v letech 2008 - 2009 nebo během pandemie. A dnes, když Evropu a velkou část světa ohrožuje inflace, jsme i přes nezávislou měnovou politiku v růstu cen na špici.

Naše ekonomika je pevně spjata s Německem a dalšími zeměmi eurozóny a je třeba si uvědomit, že náš ekonomický úspěch stojí a je podmíněn úspěchem EU, zejména pak hlavních zemí eurozony.

Pro přijetí eura je ale potřeba větší důvěra napříč českou společností, což se samozřejmě pojí s věcnější komunikací ze strany veřejného sektoru a politiků a vysvětlování výhod či nevýhod přijetí eura pro naše občany. Důležité ale je, aby tato na faktech založená debata byla aktivně vedena, což se v české společnosti zatím bohužel neděje. Myslím ale, že příběh Slovenska, které přijalo euro před 13 lety jasně ukazuje, že se toto rozhodnutí vyplatí.

V podcastu #zEvropy jsme probírali (nutno říct ještě před invazí Ruska na Ukrajinu) i další otázky ohledně ekonomiky EU po pandemii, rozhodování Evropské centrální banky nebo třeba daňovou politiku.

Události posledních měsíců validitu argumentů o vhodnosti přijetí eura v naší zemi, jak z ekonomického, tak politického hlediska, ještě zvýšily. Ale stejně tak platí, že vhodnost přijetí eura bude platit i poté, co (snad brzy) tato šílená krize začně odeznívat.

I proto podcast, s delším zpožděním, takto připomínám. Celý si můžete poslechnout ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Budoucnost: S Jiřím Dienstbierem o lobby v EU a Green Dealu

12:17 Budoucnost: S Jiřím Dienstbierem o lobby v EU a Green Dealu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s občany.