Niedermayer (TOP 09): Šílený chaos a žonglování s čísly kolem státního rozpočtu už musí skončit

01.05.2023 6:03 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k transparentnosti ministerstva financí

Niedermayer (TOP 09): Šílený chaos a žonglování s čísly kolem státního rozpočtu už musí skončit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Potřebujeme:

1. Aby ministerstvo financí začalo být konečně zcela transparentní, co se týče celkových nákladů a výnosů spojených s energetickou krizí (což dokonce kdysi ministr slíbil). Např. argumentace, že pokles “krizových” příjmů o 60 miliard přesně odpovídá poklesu nákladů, zcela postrádá věrohodnost.

2. Na místo účetních her typu “vyjídání” Modernizačního fondu je třeba jasnými a fungujícími opatřeními snížit (trvale) strukturální schodek. Pokud ti, kteří léta slibují obrovské úspory, je nemohou najít, nesmí bránit navýšení příjmů, neb jiné cesty není.

Anketa

Jste rádi, že EU rozšiřuje emisní povolenky i na dopravu a bydlení?

1%
98%
hlasovalo: 28100 lidí

3. K zamaskování situace nesmíme začít projídat budoucnost. Třeba snižování emisí je dokonce i dle českých analýz cesta k vyššímu růstu ekonomiky. Podmínkou ale je, že prostředky “vybrané” z emisních povolenek se použijí efektivně na podporu opatření ke snížení emisí - tedy opak toho, co vláda naplánovala.

4. Urychleně nastavit robustní fiskální pravidlo (zřejmě limitující růst výdajů), které neodpovědné rozpočtování vlád, což je zdrojem dnešní krize, maximálně ztíží.

Je zcela zřejmé, že krátkodobě je v sázce důvěryhodnost vlády, ne-li celé politiky. Tato vláda samozřejmě toto nejen svým voličům, ale i všem občanům dluží.

V delším horizontu je v sázce ekonomický růst a naše prosperita, kterou lidé od našeho státu právem očekávají. Nemyslím, že stojíme na hraně bankrotu, ale dnešní situace je i projevem toho, že naše ekonomika již velmi dlouhou dobu zastává v růstu. Potřebujeme nejen dát do pořádku fiskál, ale hlavně obnovit stimuly, které zdravý a udržitelný růst naší ekonomiky podpoří. Dnes je postrádáme, a tím jsme se dostali k vysokým schodkům, které zřejmě nahrazují zdroje, jenž by přinášel růst ekonomiky. Je to špatné. Není to udržitelné. Musíme to změnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

20:03 Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny…