Niedermayer (TOP 09): Snaha zkrotit růst cen v zárodku nepřišla včas

14.11.2022 5:34 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k opožděným reakcím na růst inflace

Niedermayer (TOP 09): Snaha zkrotit růst cen v zárodku nepřišla včas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Posledních deset let se díky setrvale nízké inflaci napříč většinou světa zdálo, že je práce centrálních bank jednoduchá. S tím se proměnilo i obsazení jejich vrcholných orgánů. Namísto zkušených ekonomů a centrálních bankéřů místa obsazovali stále více jedinci s politickými dovednostmi, ale chabými zkušenostmi s měnovou politikou, finančními systémy či "makrem".

Anketa

Jezdíte nakupovat do blízkého zahraničí?

48%
hlasovalo: 10775 lidí

Navíc, kvůli tomu, že leckde vznikly "modely" fungování, které zpomalily reakci CB na velkou změnu ekonomiky, stalo se, že důležitá rozhodnutí zvýšit úrokovou sazbu padla (a přichází) často pozdě.

Snaha zkrotit růst cen v zárodku (alespoň u poptávkové části inflace) tak nepřišla včas. A tak dnes leckde, zejména v eurozóně, zvýšení úrokových sazeb přichází se značným zpožděním a v době, kdy už můžeme pozorovat první známky ekonomické recese. Což je komunikačně i ekonomicky nepříjemná situace.

To mne přivedlo k tomu, že jsem se nad tím, jak se změnil svět, ve kterém jsem strávil největší část své kariéry, zamyslel v textu pro bruselské Politico. V angličtině najdete originálni text ZDE, česky na webu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…