Niedermayer (TOP 09): Sporné miliardy na „Dům po babičce“

21.07.2023 8:19 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k novému dotačnímu programu na rekonstrukce nemovitostí

Niedermayer (TOP 09): Sporné miliardy na „Dům po babičce“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Ač je záměr programu „Oprav dům po babičce“ dobrý, ekonomická logika bohužel hodně kulhá. Zdá se, že to je enormně drahá cesta k poměrně malé úspoře energie. A pokud je cílem programu zlepšit životní úroveň občanů, pak vybrat pár desítek tisíc lidí, kteří mají „dům po babičce“ a projekt zorganizují, tak to zní jako dosti nepochopitelná, společensky sporná loterie. Zvláště pak v kontextu toho, jak zoufale se našemu státu nedostává peněz.

Anketa

Vadí vám, když nemůžete za zboží nebo služby zaplatit kartou?

38%
62%
hlasovalo: 41196 lidí

Jistě není jednoduché najít cestu k efektivnímu vynaložení stovek miliard korun, které na energetickou transformaci dostaneme z Unie (ale na které jsme se měli čas se připravit). Stát by měl ale docela jasně vědět, co za tyto miliardy “kupuje“. Tedy na kolik ho přijde uspořená energie a zda to je lepší, než jiné alternativy. Politické body za chytlavý titul a nelogické bonusy za děti do tohoto rozhodování vstupovat opravdu nemají.

Snaha pomoci lidem zrekonstruovat existující nemovitosti tak, aby byly energeticky efektivnější, je přitom jistě chvályhodná. Ale i s penězi, které nejsou vybrané (jen) od našich daňových poplatníků, musíme zacházet odpovědně a kompetentně, a ne je "propálit" na nepochopitelně vysokou dotaci (snad až ve výši 2/3 investice) pro relativně malý počet lidí, navíc u nemovitostí, u kterých by byla vysoká investice sporná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Klán (KSČM): Alternativní historie?

4:31 Klán (KSČM): Alternativní historie?

Květnové dny patří lásce, ale rovněž i míru. Ano, v roce 1945 totiž skončila nejhorší válka všech do…