Niedermayer (TOP 09): Ukrajina bojuje za evropské hodnoty. Bojuje za nás

04.09.2023 21:02 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Ukrajině a evropským hodnotám.

Niedermayer (TOP 09): Ukrajina bojuje za evropské hodnoty. Bojuje za nás
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

EU nevznikla na penězích, ale na hodnotách

Na Ukrajině dnes nepřichází tisíce lidí o životy v boji „jen“ o území, ale bojuje se také o hodnoty, na kterých naše západní demokratická společnost stojí: svoboda, solidarita, demokracie, respekt k lidským právům, vládě práva či právu mezinárodnímu. To jsou zároveň hodnoty, které nedemokratické režimy svým občanům odepírají, neb odpor k nim je jedním z jejich definičních znaků a posun k nim by jejich vládci jen těžko „přežili“.

Obrovské oběti při boji Ukrajinců za to, aby se stali "součástí našeho světa" připomíná, jak moc bychom si měli vážit toho, že pro nás jsou samozřejmostí. Nepíše se mi to snadno, ale v této válce je o co bojovat a Ukrajinci bojují i za nás. EU nevznikla na penězích, ale na hodnotách. Její hlavní myšlenkou bylo najít to, co nás spojuje silněji, než to, co nás rozděluje a hlavně rozdělovalo, neb to druhé v minulosti končilo často tragédií. A tím „pojivem" jsou právě základní hodnoty a principy naší Unie.

Lze říci, že se to povedlo, díky čemuž žije velká část našeho kontinentu desetiletí v míru a spolupráci. A to k malé radosti lidí jako je Vladimír Putin, který si nepřeje nic jiného než Evropu slabou a rozhádanou. A moc mě mrzí, že lidí, kteří mu k tomu vědomě či nevědomě i u nás pomáhají, zase tak málo není. Nebuďme proto jedněmi z nich, važme si a kultivujme hodnoty, na kterých EU stojí a podporujme statečný boj Ukrajiny za to, aby třeba již za pár let, mohla považovat tyto hodnoty i za své...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…