Niedermayer (TOP 09): V Bruselu zazněla i docela emotivní omluva, směřovaná do Itálie

18.04.2020 17:30

Komentář na facebookovém profilu k boji EU proti pandemii koronaviru

Niedermayer (TOP 09): V Bruselu zazněla i docela emotivní omluva, směřovaná do Itálie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Na bruselském plenárním zasedání (pro většinu z nás opět on-line) tento týden hlasujeme o uvolnění více než 3 miliard eur na podporu zdravotnictví v EU, o přesměrování dosud nevyčerpaných peněz na zmírnění dopadů krize, o pomoci pro nejchudší a nejzranitelnější obyvatele EU. Schválena bude i výzva parlamentu k dalším krokům v boji s pandemií a v úsilí o co nejhladší restart ekonomiky.

Plenárku jsme ale začali rozpravou s šéfkou Komise Ursulou von der Leyen a předsedou Evropské rady Charlesem Michelem. Jejich vystoupení v bodech přikládám v linku. Jejich slova ale byla jasná, volají po prohloubení spolupráce, solidaritě, poučení z krize. A zdůrazněno bylo i to, jak důležité je fungování společného trhu.

Jen tak krizi zvládneme s menší škodou a jako Evropa vyjdeme z krize silnější. Jestli se to podaří, je na každém z nás... Alternativa je jasná: pokud nebudeme spolupracovat, bude krizi nákladnější a budoucnost společné Evropy nejasná.

Mimochodem, zazněla i docela emotivní omluva směřovaná do Itálie. Za to, že reakce Evropanů na krizi, která v této zemi začala a vyžádala si mnoho obětí, byla příliš pomalá. Omluvu přivítali italští politici, ale hlavní je, abychom příště tyto chyby neopakovali, ať již se bude týkat té či oné země, kvůli té či oné krizi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…