Niedermayer (TOP 09): Zbytečné administrativní překážky jsou luxus, který si nemůžeme dovolit

26.12.2022 21:46 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k OZE.

Niedermayer (TOP 09): Zbytečné administrativní překážky jsou luxus, který si nemůžeme dovolit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Rychlá instalace obnovitelných zdrojů má zelenou (dočasně)

Ti z vás, kteří si pořídili fotovoltaickou elektrárnu, nebo dokonce se v této oblasti živí, dobře vědí, že instalace i větší, než malé elektrárny je otázkou dnů či maximálně týdnů. Kromě větší péče o zhasínaní světel, vypínání  spotřebičů, snížení teploty či úspornějšího cestování není zřejmě žádná rychlejší cesta ke zmírnění dnešní energetické krize, než je právě rychlý rozvoj obnovitelných zdrojů energie (OZE).

Ne vždy to jde za týdny, ale "zbytečné" administrativní překážky jsou luxus, který si dnes nemůžeme dovolit. Je tedy dobře, že Evropská unie jedná. Parlament a Rada se nedávno dohodly na znění protikrizového energetického plánu RePowerEU, který nejen poskytne další peníze na rozvoj potřebných investic, ale též uloží zemím překážky investic omezit. Tento týden pak vzniklo i "rychlé" nařízení Rady, které uloží zemím napříč EU zavést velmi rychlá povolovací řízení pro některé OZE či tepelná čerpadla.

A slovo rychlý zde znamená skutečně několik málo měsíců pro získání povolení k instalaci OZE či čerpadel, a to i díky principu převažujícího veřejného zájmu.

Jsem za to rád.

Rozvíjet ale musíme i "pomalejší věci“, jako je stavba interkonektorů, které zlepší bezpečnost dodávek a zajistí přístup k levnější energii ve větší části Evropy.

PS: Mimochodem, to vše se děje přesně v době, kdy francouzské EdF oznámilo, že zavážení paliva do nové jaderné elektrárny ve Flamanville (která měla být spuštěna v roce 2012) nezačne ani na konci roku 2023, ale až na počátku roku dalšího.  Prodloužení stavby má tentokrát cenovku dalších 500 milionů euro navíc. Její očekávaná cena se tak z původních 3,3 miliard euro dostává na 13,2 miliard (dle údajů EdF). Francouzský auditní dvůr hovoří dokonce o ceně skoro 20 miliard euro před tímto navýšením. Jak z hlediska času, tak nákladů proto nepředstavuje takováto investice funkční reakci na současnou krizi. Může být dlouhodobou a strategickou, ale jak patrno, také vysoce riskantní možností, jak energii zajistit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…