ODS: Švýcarsko, země oné proslavené neutrality a nádherných Alp

21.05.2019 11:04

Komentář na facebookovém profilu ke vztahům se Švýcarskem

ODS: Švýcarsko, země oné proslavené neutrality a nádherných Alp
Foto: ODS
Popisek: ODS

Často je u nás vzorem nejrůznějších populistických politiků jako země, kterou jednoduše můžeme zkopírovat a být jako ona. Prý že okamžitě zbohatneme a tak dále. Je to celé poněkud složitější a je to takový lacinný lep populistů na důvěřivé potenciální voliče.

Tenhle stát se čtyřmi oficiálními jazyky by měl naši zvědavost budit i v jiných ohledech. Švýcarsko je naším 18. nejvýznamnějším obchodním partnerem a od roku 2006 s ním dokonce máme aktivní saldo, což je velmi pozitivní. Na naší straně je to vývoz především automobilů, strojních zařízení a další technika, zatímco Švýcarsko k nám dováží především chemické a farmaceutické produkty, zlato a zlatnické výrobky.

Vztah Švýcarska a Evropské unie je dost známý: členem Evropské unie alpská země není, ale má s ní hned několik bilaterálních dohod, takže je součástí hned toho nejdůležitějšího: zóny volného obchodu. Je třetím největším obchodním partnerem unie a tvoří 5 procent dovozu do EU. Docela dost dobré na "malou zemi", co říkáte?

Čeká nás s nimi teď tvrdý hokej. Nejsou to žádná ořezávátka, víme, že umí překvapit. Věříme ale, že my se nedáme a pořádně jim to natřeme. Pojďte fandit s námi!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…