ODS: Vládní koalice rozhodla o DPH. Podnikatelům nechala na přípravu 10 dní

22.12.2014 13:38

Pouhých deset dní před koncem roku, před tím, než mají nová pravidla platit, rozhodla levicová vládní koalice o tom, jak a kdo bude od příštího roku platit daň z přidané hodnoty. Je to pohrdání podnikateli, zní z Občanské demokratické strany.

ODS: Vládní koalice rozhodla o DPH. Podnikatelům nechala na přípravu 10 dní
Foto: red
Popisek: Logo ODS

„Opakovaně jsme upozorňovali na to, že novela zákona je špatná. Premiér Sobotka ani ministr financí ale neposlouchali, a tak nakonec musel naše připomínky potvrdit až Senát. A to právě hlasy senátorů vládnoucích stran s obdobnými návrhy, jaké navrhovali ve Sněmovně naši poslanci,“ říká Petr Fiala, předseda Občanské demokratické strany. „Tak zmatečné rozhodování těsně před koncem roku považujeme za pohrdání podnikateli, živnostníky a všemi aktivními lidmi,“ zdůrazňuje Petr Fiala.

ODS upozorňovala zejména na zbytečnou novinku v podobě měsíčního kontrolního hlášení DPH. Díky práci ODS budou tohoto hlášení, a nové výkazové administrativy s ním spojené, alespoň částečně ušetřeni drobní podnikatelé a živnostníci, kteří je budou odesílat čtvrtletně; tedy jako dodnes při podání DPH. „Jsme proti zavedení kontrolního hlášení, protože chceme ochránit svobodu podnikání, nezatěžovat drobné živnostníky dalšími a dalšími opatřeními, která jim zkomplikují život,“ vysvětluje Petr Fiala.

Zároveň limit pro povinnost odvádět DPH zůstává ve stávající výši 1 000 000 Kč ročně a neklesne na původně vládou navrhovaných 750 000 Kč ročně.

Občanští demokraté zároveň varují, že tato novela DPH je prvním krokem k zavedení registračních pokladen. „Poctiví živnostníci nesmějí doplácet na neschopnost státu vybírat daně. Uděláme vše pro to, abychom je ochránili,“ zdůrazňuje Petr Fiala a dodává, že ač ministerstvo financí říká, že většina podnikatelů je pro zavedení registračních pokladen, pak data, na která se samo odvolává, ukazují něco jiného – pouze 20 % podnikatelů vlastní pokladnu, která by po úpravách systém mohla podporovat.

reklama

autor: ODS

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

11:04 Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

Základní otázka zní, kolik stojí vstupenka do Bílého domu, sídla amerických prezidentů.