Okamura: Novela zákona o místním referendu jde do Poslanecké sněmovny

13.08.2014 15:15

Na základě petice občanů, kterým se podařilo získat dostatečný počet podpisů, dnes zastupitelé v městské části Praha 10 rozhodují o vypsání referenda, ve kterém by se mělo rozhodovat o tom, jaký bude maximální rozpočet na novou radnici, zda má být zrušen dosavadní výběrový proces a zda má být vyhlášena nová veřejná architektonická soutěž podle řádných pravidel.

Okamura: Novela zákona o místním referendu jde do Poslanecké sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Otázkou však je, zda bude platné samotné referendum. Zákon totiž schválně stanovuje u místního referenda kvorum minimální účasti na 35% obyvatel, přestože u komunálních ani žádných jiných voleb žádné kvorum účasti neexistuje. Politici si tak již v minulosti pojistili, aby jim občané ani na místní úrovni nemohli zasahovat do jejich rozhodnutí.

Toto omezení tak způsobilo neplatnost posledních místních referend, přestože občané zcela jasně vyjádřili svoji vůli - například na Praze 7 se v dubnu hlasovalo o zákazu hazardu a 6666 občanů chtělo zákaz a pouze 582 se vyslovilo proti zákazu - přesto bylo referendum neplatné. Podobně dopadlo referendum například v obci Hrobčice, kde se rozhodovalo o výkupu ubytovny pro nepřizpůsobivé. Problém je vždy stejný. Občané dají v referendu jednoznačné rozhodnutí, ale to není pro město závazné, protože platí nesmyslně vysoké kvorum.

V září se v Poslanecké sněmovně bude projednávat návrh novely zákona o místním referendu z pera hnutí Úsvit, který ruší povinné kvorum účasti, tak jako je tomu u všech voleb v České republice. Na komunální úrovni absolutně neplatí argument odpůrců referenda z řad politiků, že se občané neorientují. V místě svého bydliště, ve své obci, má občan dostatečný přehled a informace k rozhodování o místních problémech. Konečně by tak politici přestali bránit občanům v tom, aby rozhodovali o věcech, které se jich právě na místní úrovni nejvíce dotýkají. Nyní již máme předjednanou podporu několika poslaneckých klubů pro 1.čtení ve Sněmovně a dále hledáme podporu napříč politických spektrem. 
Všichni v hnutí Úsvit doufáme, že se konečně podaří odstranit nesmyslnou překážku platnosti a systém by tak byl stejný jako třeba u komunálních voleb. Tedy, že rozhodnutím lidí se politici musí řídit bez výjimky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…