Okamura (SPD): Chceme mír, a nikoliv válku

15.03.2022 19:21 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k vývoji konfliktu na Ukrajině a nečinnosti vlády Petra Fialy vůči narůstajícím ekonomickým problémům

Okamura (SPD): Chceme mír, a nikoliv válku
Foto: Repro PSP
Popisek: Tomio Okamura

V České republice je nyní více než 200 tisíc uprchlíků z Ukrajiny a další stále přicházejí. Již v současné době máme v přepočtu na počet obyvatel dvakrát více uprchlíků, než mělo Německo v době vrcholící imigrační krize. Podporujeme pomoc ukrajinským uprchlíkům po nezbytně nutnou dobu. Zaznamenáváme však také velké množství zpráv od našich občanů, kteří mají v této souvislosti a vzhledem k velmi zadluženému státnímu rozpočtu obavy o udržitelnost našeho zdravotního systému, situaci na pracovním trhu, ve školství, bezpečnost a trápí je zdražování.

Ze strany vlády Petra Fialy stále chybí, přes opakované výzvy, informace o plánu, jakým konkrétním způsobem chce vláda tyto klíčové oblasti řešit a nebyl narušen sociální smír v naší republice. Vládou Petra Fialy (ODS) jsou uprchlíkům přiznávány větší dávky na osobu (5 tisíc korun), než je pro české občany částka životního minima (3 860 korun jednotlivec a 6 250 korun dva dospělí). Zásadně také postrádáme v této věci aktivitu OSN a OBSE. Navíc, vláda odsouhlasila škrtnutí 14 miliard korun pro zdravotní pojišťovny, což zhorší dostupnost zdravotní péče. S tím hnutí SPD nesouhlasí.

Hnutí SPD podporuje mírová jednání mezi Ruskem a Ukrajinou. Chceme mír, a nikoliv válku. Mezi Ruskem a Ukrajinou proběhlo v turecké Antalyi minulý týden další jednání, tentokrát mezi ministry zahraničí Lavrovem a Kulebou, o podmínkách ukončení válečného konfliktu na Ukrajině. Podle dostupných informací tato schůzka nepřinesla zásadní posun. Očekáváme nalezení východiska, které umožní zajištění bezpečí, stability v celém regionu a ukončení tohoto ozbrojeného konfliktu.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přesto však na obou stranách k jistým posunům dochází, protože prezident Ruské federace Vladimir Putin připustil společné jednání k nalezení východiska k ukončení bojů s prezidentem Ukrajiny Volodymyrem Zelenskym a aktivně v této věci vystupuje v roli prostředníka zejména stát Izrael. Hnutí SPD toto vítá. Chceme mír, a nikoliv válku, a proto i nadále odmítáme vývoz zbraní a munice na Ukrajinu, který podporuje pouze další eskalaci konfliktu.

Anketa

Prožije Evropa letní prázdniny už v míru?

32%
61%
hlasovalo: 41724 lidí

Konflikt na Ukrajině ukazuje všechny slabiny ČR, jako je naprosto nedostatečná energetická, surovinová a potravinová bezpečnost. Již v roce 2016 jsme v programu SPD popsali tyto zásadní nedostatky společně s nepřipraveností ČR v oblasti bezpečnostní a obranné politiky a navrhovali jsme konkrétní změny v legislativě a koncepci výstavby české armády, protože naše armáda musí být připravena na obranu území našeho státu. Česká armáda nesmí sloužit jako expediční sbor sloužící cizím zájmům.

Dnes dochází na naše slova a je zcela evidentní, že k těmto změnám dojít musí. Hnutí SPD bude nadále prosazovat nutné změny v obranné a bezpečnostní politice ČR. Vláda Petra Fialy také neplní povinnost připravit energetickou koncepci ČR a dostatečné strategické zásoby surovin a potravin pro krizové stavy. Hnutí SPD také dlouhodobě prosazuje přímou účast občanů na rozhodování o zásadních otázkách, jejíž nutnou podmínkou je přijetí funkčního zákona o referendu.

V souvisloslosti se situací na Ukrajině začínají zastánci Bruselu mluvit o rychlém přijetí eura v ČR. Hnutí SPD zásadně odmítá přijetí eura v České republice, protože bychom museli ručit za krachující státy eurozony, a odmítáme platit dluhy za Řecko, Španělsko a Itálii. Navíc čistý průměrný disponibilní příjem, který představuje příjmy jednotlivce očištěné o daně a další odvody, stoupl v Česku za posledních 10 let o 29,8 %, což je výrazně nad průměrem eurozony, kde vzrostl o 16,1 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.