Okamura (SPD): Fialova vláda není schopna řešit zdražování a odmítá pomoci našim občanům a firmám

03.09.2022 2:43

Projev na 36. schůzi Poslanecké sněmovny 2. září 2022 – Projednání návrhu na vyslovení nedůvěry vládě České republiky

Okamura (SPD): Fialova vláda není schopna řešit zdražování a odmítá pomoci našim občanům a firmám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí SPD Tomio Okamura

Vážené dámy a pánové,

máme po celonočním jednání za sebou dlouhou debatu o vyslovení nedůvěry vládě Petra Fialy. Popsali jsme jasně situaci, že vláda Petra Fialy nemá řešení pro energetickou krizi v České republice, nemá řešení pro občany České republiky, jak jim zlepšit životní úroveň. Naši poslanci popsali správně i situaci a skandály kolem hnutí STAN. Po těch skandálech ministr vnitra Vít Rakušan musí rezignovat, jeho pozice není udržitelná. Fialova vláda není schopna zajistit základní životní potřeby občanů, ceny všeho letí nahoru a vláda neřeší příčiny.

Za SPD říkám jasně, a tuto větu si prosím zapamatujte. Zajištění základních životních potřeb nesmí být předmětem ideologie a aktivismu, a vy jste z toho udělali ideologii a aktivismus a teď na to doslova doplácí všichni občané České republiky. Trh s energiemi kolabuje a cena elektřiny v České republice je v současné době 17krát vyšší, než před dvěma lety a plynu dokonce 37krát vyšší. Situace je kritická a vláda Petra Fialy ve složení ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a STAN jedná a navíc až na základě tlaku opozice.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přitom hnutí SPD již před několika měsíci navrhlo a mnohokrát zveřejnilo 10 konkrétních bodů, jak bojovat proti energetické krizi a zdražování. Vláda je ale hluchá a slepá. Spoléhat na společné řešení na úrovni EU je naivita, protože každý stát má jiný energetický mix a jinou cenovou hladinu. A navíc kdo ze států EU opatření chtěl přijmout, tak je již dávno přijal. Slovensko a Polsko již ceny energií zastropovalo. Podobně i například Španělsko a Portugalsko.

Za současnou situaci nese plnou odpovědnost vláda Petra a premiér Petr Fiala z ODS, která a který svou nečinností způsobili energetickou chudobu občanů a firem, recesi průmyslu, hospodářství a ohrožení sociálního smíru. Podniky krachují, krachují i živnostníci a řada z nich nepřežije zimu. Chystají se stávky a je ohrožen chod nemocnic. Vláda přichází s opatřeními pozdě, ale tak jako tak jsou opatření nedostatečná a vláda řeší důsledky, nikoli příčiny.

Anketa

Zaslouží si Michail Sergejevič Gorbačov naši úctu?

59%
36%
hlasovalo: 16805 lidí

Podle aktuálního průzkumu si jen dva z deseti našich občanů myslí, že naše země se ubírá pod vládou Petra Fialy správným směrem. To znamená, myslí si to pouze 20 % občanů. Premiérovi Petru Fialovi pak nedůvěřuje rekordních 78 % občanů a má dokonce podle toho mezinárodního průzkumu, který byl zveřejněn i mainstreamovými médii, tak má premiér Fiala dokonce mezi evropskými premiéry nejnižší podporu mezi svými občany ze všech evropských států. Přes to se držíte jako klíšťata u vlády a chcete dál škodit celé České republice.

Vládní diletantismus, který nyní vyvrcholil, rozvrací naše hospodářství, rozvrací rodiny, rozvrací dlouho budované vztahy. Lidé padají do nových a nových exekucí. Dle názoru hnutí SPD nezbývá jiné řešení, než okamžitý odchod neschopné, nečinné, protinárodní vlády, dokud je čas. Vláda nemá řešení, má skandály a není vládou odborníků. Každý z vládních poslanců, který dnes bude hlasovat pro důvěru Fialově vládě, je spoluodpovědný za současné problémy našich občanů.

Před chvílí jsme tady slyšeli, jak předsedkyně TOP 09 a zároveň předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová jakoby vyzývá ke slušnému chování, přitom jste to právě vy, paní předsedkyně Pekarová Adamová, která neustále uráží občany České republiky vašimi arogantními výroky. A zopakuji důvody, proč poslanci hnutí SPD iniciovali dnešní vyvolání hlasování o nedůvěře vládě. Fialova vláda není schopna řešit zdražování energií a potravin a odmítá pomoci našim občanům a firmám.

Miliony občanů se kvůli neschopnému premiérovi Fialovi, nekompetentní vládě dostává do neřešitelných finančních a sociálních problémů. Krachují firmy a hrozí nárůst nezaměstnanosti. Do toho všeho jsou vládní strany zasaženy organizovaným zločinem, korupcí a styky s mafií. Tahle vláda už stihla napáchat tolik zla, že by měla okamžitě odstoupit. Poslanecký klub SPD bude hlasovat pro nedůvěru vládě Petra Fialy.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

16:02 Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

Mé vystoupení na kulatém stole nazvaném Kárné řízení a jeho nová perspektiva, který proběhl 25. dubn…