Okamura (SPD): Je obrovskou výhodou, že nemáme euro

20.03.2022 15:39 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k nevýhodám zavedení eura

Okamura (SPD): Je obrovskou výhodou, že nemáme euro
Foto: Repro PSP
Popisek: Tomio Okamura

Nenechme si ho vnutit, nebo budeme muset platit z peněz českých občanů krachující státy eurozóny. Jak informoval iDnes.cz, Itálie, Francie a další státy požadují rozvolnění rozpočtových pravidel EU. Zadlužení Řecka během posledních měsíců přesáhlo hranici 200 procent hrubého domácího produktu. Zadlužení Itálie, Španělska nebo Portugalska přesáhla míra zadlužení v roce 2020 hodnotu 120 procent HDP.

Další rozvolnění rozpočtových pravidel by vedlo k oslabení eura a ještě by posílilo inflaci. Vzhledem k inflaci by bylo vhodné, aby Evropská centrální banka zvedla úrokové sazby. Tím by ale na druhou stranu obrovsky stouply náklady na financování státních dluhů. Státy eurozóny jsou v pasti. Pro státy EU by bylo nejlepší, aby z eurozóny vystoupily, aby mohly znovu kontrolovat svou ekonomiku. Přijetím eura bychom se naopak zavázali vstoupit do fondu ESM a tím financovat krachující státy eurozóny. Neměli bychom vliv na kurs vlastní měny a úrokové sazby.

Dodejme, že ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Piráti i STAN přijetí eura dříve či později podporují. Pro podporu eura se v minulosti vyslovoval i Andrej Babiš. Hnutí SPD jako jediné nechce přijmout euro NIKDY a jako jediné prosazuje referendum o vystoupení z EU.

Anketa

Vede si Petr Fiala ve funkci premiéra dobře?

4%
95%
hlasovalo: 69687 lidí

Češi, Maďaři a Poláci, kteří nemají euro, bohatnou rychleji než Slováci a jiné národy, které euro mají. Potvrzuje se to, co říkáme již dlouho – že přijetí eura je pro nás nevýhodné. Čistý průměrný disponibilní příjem, které představuje příjmy jednotlivce očištěné o daně a další odvody, stoupl v Česku za posledních deset let o 29,8 procenta. To je výrazně nad průměrem zemí eurozóny, kde vzrostl o 16,1 procenta, vyplývá z analýzy společnosti Cyrrus, kterou citovala ČTK.

"Mnohem více než Češi si však přilepšili obyvatelé Polska, kterým za poslední dekádu vzrostl čistý disponibilní příjem o téměř 60 procent," řekla analytička Cyrrusu Anna Píchová. Podobně rychlé tempo zaznamenali také Maďaři. Naopak na Slovensku byl růst čistého disponibilního příjmu dokonce pod průměrem eurozóny a dosáhl jen 10,3 procenta, což odpovídá tempu růstu o jedno procento ročně.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

20:03 SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

Mohou se lidé, pracující pro online platformy, domáhat svých práv? Tuto otázku si kladou nejenom kur…