Okamura (SPD): Mistr Jan Hus hlásal absolutní přímou demokracii

06.07.2019 20:58

Komentář na facebookovém profilu k dnešnímu výročí upálení mistra Jana Husa

Okamura (SPD): Mistr Jan Hus hlásal absolutní přímou demokracii
Foto: JK
Popisek: Tomio Okamura

Dnes si připomínáme upálení mistra Jana Husa. Největšího českého reformátora a jednu z největších a nejzásadnějších osobností našich dějin. Je příznačné, že zatímco Masarykova první republika i čeští obrozenci v boji za svobodu a suverenitu našich národů se otevřeně a velmi hlasitě k mistru Janovi hlásili, tak dnešní elity Jana Husa pomíjí mlčením.

A je příznačné, že Jan Hus není mezi význačnými českými osobnostmi na vnější fasádě Národního muzea. Jak včerejší, tak dnešní páni dobře vědí, proč o Husovi raději pomlčet.

Jan Hus jako první u nás přinesl dvě zásadní myšlenky, které odstartovaly celoevropskou reformaci a boj za svobodu a rovnost, jak občanskou tak sociální. Hus kázal dvě pravdy - lidé jsou si všichni před bohem rovni a pán, který je špatný, má být svržen, ať je to král, nebo papež. Ne Mojžíš, ne král pozemský, ne papež! Jejich nařízení nezavazují, nejsou-li ve shodě s přikázáními Kristovými.

Jan Hus hlásal jinými slovy absolutní přímou demokracii, kdy lidé mají přirozené právo svrhnout špatné vládce, nebo odmítnout špatné zákony. Tohle právo lidu mít svrchovanou moc nad svou zemí a svými životy je dodnes elitami i u nás občanům upíráno.

Neměli bychom zapomínat, za co a proč vládcové Evropy nechali Jana z Husa upálit. Umíral v bolestech a dobrovolně proto, aby obhájil naše právo na svobodu vládnout nad svými životy. Bojujme za to i dnes, ať Mistr Jan nezemřel zbytečně.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…