Okamura (SPD): Nedávejme rovnítko mezi Evropu a Evropskou unii

11.10.2022 16:21

Projev na 41. schůzi Poslanecké sněmovny 11. října 2022 k návrhu projednání opatření proti nelegální migraci

Okamura (SPD): Nedávejme rovnítko mezi Evropu a Evropskou unii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí SPD Tomio Okamura

Vážené dámy a pánové,

já bych chtěl zařadit jako bod číslo jedna bod týkající se stoupající nelegální migrace do České republiky, protože ta situace je dneska taková, že ministr vnitra Vít Rakušan a vláda Petra Fialy situaci absolutně nezvládá. Já už jsem na tuto situaci upozorňoval v létě, stejný bod jsem navrhoval tady už v létě, vládní koalice se tomu smála, Petr Fiala premiér, nereagoval, ministr vnitra Vít Rakušan také nereagoval, bagatelizoval tu situaci. A dneska je ta situace taková, že agresivita převaděčů nelegálních muslimských migrantů v České republice rapidně stoupá a ilegální imigrace eskaluje.

A samozřejmě nejenom já, ale i občané, kteří mi píší, tak jsou přesvědčeni, že ministr vnitra Vít Rakušan z hnutí STAN i Evropská unie selhávají. Vlna ilegální migrace do České republiky - a ta situace se stává neudržitelnou. Ředitel Cizinecké policie Milan Majer v rozhovoru pro Deník Právo upozornil, že agresivita převaděčů nelegálních muslimských migrantů rapidně stoupá a že by při ostraze státních hranic uvítal pomoc České armády, protože policistů je nedostatek.

V letošním roce bylo na našem území zachyceno již 14 214 nelegálních imigrantů, zatímco během dosavadní největší migrační krize v roce 2015, to bylo pouze 3 024 osob. Takže je zcela jasné, že se naplňují ty predikce, to varování, které tady jako jediné říkalo SPD a upozorňovali jsme na tuto situaci. A ministr vnitra Vít Rakušan z hnutí STAN nejenom že situaci zlehčoval, respektive se jí vůbec nevěnoval, ale zároveň tu situaci absolutně nezvládá, protože je nekompetentní a neřeší jí a navíc ukazuje také svoji neschopnost zajistit dostatečný počet policistů. A i na to už jsme tady upozorňovali delší dobu, že je potřeba personálně posílit policii i samozřejmě finančně.

Hnutí SPD, jak jsem již řekl, tak dlouhodobě a opakovaně v této souvislosti požaduje výrazné personální a finanční posílení policie. Současná migrační krize rovněž ukazuje na další fatální selhání Evropské unie na nefunkčnost takzvaného schengenského systému i nefunkčnost readmisních dohod o vracení nelegálních imigrantů. Protože Němci samozřejmě nám ty migranty posílají sem, zase Slováci je nechtějí přijímat a u nás dochází k té kumulaci. Takže mě by skutečně zajímalo, jaký má plán ministr vnitra Vít Rakušan a vláda Petra Fialy. Protože těch migrantů, těch nelegálních migrantů z těch muslimských a afrických zemí sem přichází čím dál více. Plán jsme od ministra vnitra tady za několik měsíců, kdy na to upozorňujeme, neslyšeli.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

A já proto jsem se rozhodl, že bychom rádi jako SPD tady zařadili ten mimořádný bod. Samozřejmě za hnutí SPD říkám, že těmi důvody není jenom neschopnost a nekompetentnost Fialovy vlády a ministra vnitra Víta Rakušana, ale je to samozřejmě i ten štědrý sociální systém Evropské unie vůči nelegálním migrantům, který je tím lákadlem samozřejmě, proč ti migranti směřují takto masově do Evropy. A samozřejmě za hnutí SPD říkám, že je potřeba posílit ostrahu našich hranic. My samozřejmě prosazujeme, aby byl volný pohyb osob samozřejmě evropských států, ovšem občanů evropských států, prosazujeme, aby byl volný pohyb zboží, volný pohyb kapitálu, služeb, to je jasné.

Ale ty kontroly na hranicích tak, aby se tam nestály fronty, to je všechno možné. Dneska už je k dispozici monitorování těch projíždějících vozidel, lze tím pádem už zkontrolovat, i bez nějakého většího zdržení, kdo tam má nějaké ty nelegální migranty a tak podobně.

A mě by skutečně zajímalo, jak už jsem říkal, jaký má vlastně vláda a ministr vnitra Vít Rakušan v tomto ohledu plán, protože žádný plán nám nepředstavili. Žádný plán nám nepředstavili, jenom jsme slyšeli, že Evropská unie umožňuje ostrahu hranic na deset dní. A já se ptám, jaký je tady plán? Protože ten problém tady bude pokračovat. Už je tady několik měsíců. Vláda na to nereagovala. Já jsem tady už na mikrofon říkal, už někdy v létě, že mi píše řada českých občanů, kteří bydlí na Moravě u slovenské hranice. Psaly mi hlavně ženy, dívky, že se bojí jít prostě večer na procházku do lesa, bojí se jít po setmění ve svém okolí. Že tam samozřejmě ti migranti zanechávají po sobě i nepořádek, různé odložené oblečení a podobně. Běhají jim tam někde po lese a tak dále. Potkávají je normálně na veřejnosti. Tak skutečně by bylo namístě, aby vláda se k tomu postavila čelem a řekla, co vlastně v tomhletom ohledu chystá, jakým způsobem to vyřeší. Jakým způsobem to vyřeší.

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí

Doufám, že zas tady nebudeme slyšet ty nesmysly, že se bude čekat na evropské řešení, to už se čeká od roku 2015. Máme rok 2022, žádné evropské řešení nepřišlo. To tady všichni vidíme, proto tady je ten stav, o kterém tady hovořím. Takže bych vás chtěl požádat, aby se tento bod s názvem Strmý nárůst nelegálních imigrantů do České republiky, tak aby se zařadil jako první bod dnešní schůze Poslanecké sněmovny.

Mimochodem, když jsem hovořil o tom, že ta evropská řešení, respektive unijní řešení, nedávejme rovnítko mezi Evropu a Evropskou unii, to není to samé, tak že ta unijní řešení prostě za a) nepřichází a za druhé nefungují. I kdyby přišla, tak ostatně důkazem toho byl i ten v pátek skončený summit evropských lídrů v Praze, který kromě společných fotografií nepřinesl žádný konkrétní hmatatelný výsledek, který by zlepšil životy občanů. (Řečník se otáčí na předsedkyni.) Můžu vás požádat ještě o ten klid?

Tak přitom nás to půlroční předsednictví České republiky Evropské unii stojí přes dvě miliardy korun. Mezi účastníky setkání navíc panovalo silné napětí a rozpory a projevila se zde zároveň nejednotnost ohledně řešení společné energetické krize. Jasně se tedy ukazuje nefunkčnost a škodlivost Evropské unie, zejména v době krizí, jako je tomu nyní. Zásadní politické a ekonomické otázky musíme podle názoru SPD řešit primárně tak, aby odpovídaly našim národním zájmům a naše další členství v Evropské unii by se mělo, by mělo být předmětem rozhodnutí našich občanů v celostátním závazném referendu, které strany vládní koalice dlouhodobě odmítají.

Takže krátce a stručně řečeno, ten summit to vlastně ukázal, přesně to, o čem hovořím i ohledně té nelegální migrace, ohledně toho svého bodu, že už tady od vlády Petra Fialy slyšíme měsíce, vlastně tři čtvrtě roku, že se čeká na nějaké unijní řešení, ale - a zároveň s tím naši občané a firmy platí nehorázné zálohy na energie. A vlastně vláda svojí neschopností a nekompetentností vysává peněženky jak našich občanů, tak firem a pomoc samozřejmě nepřichází.

A teď, když jsem slyšel v pátek tu tiskovou konferenci premiéra Fialy po tom summitu, tak v podstatě, když to zkrátím, tak on řekl, domluvili jsme se, že se domluvíme. Pak řekl, že se domluvili, že by měli přijmout, že by měli na energetickou krizi reagovat rychleji, než dosud. To znamená výsledek nula. A pak ještě řekl v podstatě třetí větu, že musí počkat na to, s čím přijde Evropská komise. No tak na to už se čeká tři čtvrtě roku. Takže je to opravdu tristní situace, kdy výsledek téhle té, řekl bych, omlouvám se za to slovo, sprosté žranice a pijatyky za asi 50 milionů korun, jak bylo v médiích, tak jsou tato všeobecná slova bez jakéhokoliv hmatatelného výsledku pro občany České republiky.

Takže dohodli jsme se, že se dohodneme a že máme se dohadovat rychleji. A výsledek je skutek utek. Takže to je výsledek summitu, který je za českého předsednictví Evropské unii, který, kterému předsedá premiér Petr Fiala a tady ta Fialova pětikoaliční vláda. Výsledek nula, nulový výsledek. Výsměch lidem. Pěkně drahý špás. Protože premiér Petr Fiala prostě nic neřídí, nic neřídí a není schopen nic řídit. Takže to je ten výsledek. Takže proto tady taky hovořím o tom, že čekat na nějaké unijní řešení ohledně nelegální migrace, tak toho se nedočkáme, že už čekáme osmý rok od roku 2015 a řešení nepřichází.

To znamená, je potřeba přijmout národní řešení. A právě proto já tady navrhuji ten bod, abychom se konečně dozvěděli. Ale vy ten bod, vládní koalice, opět arogantně zamítnete. To už vím. Protože vy o tom nechcete mluvit. Protože vy nemáte řešení, tak samozřejmě nemůžete přijmout ten bod, abychom o něm diskutovali, když nemáte řešení. To by se akorát ukázalo v plné nahotě, takže - ale ten politický tlak, abyste konečně něco začali dělat, ten my tady jako opozice samozřejmě vyvíjet budeme.

Mimochodem tady bych ještě v této souvislosti, když už jsem mluvil v tom širším kontextu i o tom unijním řešení, tak prostě které tedy, které tedy nepřichází, což se dalo čekat. Takže i ta naivita Fialovy vlády, že se tady - vždycky se tady zastřešuje tím, že se bude čekat na to, až něco vymyslí Unie. A ono už se čeká u řešení nelegální migrace osmý rok, osmý rok se čeká. Mezitím probíhá v západní Evropě zhoršení bezpečnostní situace. Je tam, jsou tam, no go zóny, bují tam kriminalita. Do mnohých čtvrtí už ani nemůžou ti původní občané jít, protože se tam bojí chodit. Probíhá tam plná islamizace v podstatě té společnosti. Podívejme se například na Francii, podívejme se, podívejme se i na Švédsko a na další země.

Tak dneska už platí, že aktuálně 75 % občanů nesouhlasí s kroky Fialovy vlády v energické krizi. No ono to takhle je jako pojato, ale realita je taková, že žádné kroky, které by pomohly lidem, jste ani nepodnikli. Takže těch 75 % občanů nesouhlasí s tím právě, že jste nepodnikli nic a že vůbec nepomáháte lidem. A to není průzkum, který si tady - Okamura by si ho měl vycucat z prstu. To je průzkum agentury Kantar pro Českou televizi, kde občané jasně řekli, že 75 % občanů už nesouhlasí s Fialovou vládou, s tím, co dělá. To znamená s vámi už souhlasí stěží třetina občanů České republiky.

Takže prostě za SPD my budeme pokračovat v tom politickém tlaku na vaši vládu, protože těch nespokojených občanů přibývá. A budeme samozřejmě organizovat i demonstrace vlastní a budeme vyvíjet tady i ten politický tlak. Protože ty, prostě ty požadavky těch nespokojených občanů, kterým průběžně přicházejí od dodavatelů energií faktury násobné, násobné zvýšení záloh na platby elektřiny a plynu, tak ty jejich požadavky považujeme v této oblasti za naprosto oprávněné.

A je opravdu tristní, že namísto pomoci našim občanům vláda plánuje společně jednat 31. října v Kyjevě s ukrajinskou vládou o obnově Ukrajiny. Tak já si myslím, že tyhlety vládní priority jsou pro SPD skutečně nepřijatelné, protože pro vládu Petra Fialy je Ukrajina na prvním místě. Vy jste ukrajinská vláda, proto vám taky přezdívají premiérovi Fialovi, že je ukrajinský prezident, ukrajinský premiér, ale pro Českou republiku je, jsou čeští občané na prvním místě, Česká republika na prvním místě. Takže tyto vaše vládní priority, když jste hodili české občany přes palubu a jdete na ruku Německu, Bruselu a Washingtonu a všem možným, tak samozřejmě to je pro nás nepřijatelné, protože my potřebujeme, aby v České republice bylo, my chceme jako SPD, aby Česká republika byla bezpečnou zemí, aby u nás bylo bezpečno, aby tady nebyla válka, abychom nebyli zataženi do války. Chceme, aby tady byla co nejvyšší životní úroveň pro naše občany.

Takže závěrem bych to ještě jednou shrnul. Takže já navrhuji mimořádný bod na schůzi této sněmovny. Už navrhuji tady opakovaně, jak jsem říkal. Nicméně vláda prostě to odmítá řešit. A týká se to - ten bod ohledně toho prudkého růstu nelegálních převážně muslimských imigrantů do České republiky. Ta situace eskaluje a ministr vnitra to prostě neřeší.

Děkuju za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…