Okamura (SPD): Podporujeme zvýšení částky přídavku na dítě o 26 %

31.01.2021 12:16

Komentář na facebookovém profilu k přídavkům na děti.

Okamura (SPD): Podporujeme zvýšení částky přídavku na dítě o 26 %
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Ve středu byl na programu jednání Sněmovny návrh na zvýšení přídavků na děti. Protože zájmy pracujících rodin a dětí jsou pro nás prvořadé, nechtěli jsme, jako poslanci SPD, blokovat projednání a přijetí tohoto zákona ve zrychleném řízení, i za tu cenu, že bychom pro tuto chvíli nemohli uplatnit své pozměňovací návrhy. Jelikož okamžitá pomoc pracujícím rodinám, a zvláště v dnešní kritické době, je pro nás v SPD prioritou.

Volební koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) je ale proti pracujícím rodinám a projednání návrhu ve zrychleném řízení vetovaly, a tak své podněty uplatníme v následujících čteních zákona standardním způsobem.

Bohužel, potřebná pomoc mnoha rodinám, postiženým zejména dopady omezujících vládních opatření v důsledku nouzového koronavirového stavu a ztrátou pracovních příjmů, se kvůli postoji ODS, KDU-ČSL a TOP 09 citelně opozdí.

Zejména vzhledem k tomu, že kvůli dopadům zmíněných restriktivních opatření se již nyní mnozí rodiče, což všichni bezprostředně vidíme a vnímáme kolem sebe, dostávají do vážných existenčních problémů, jsou mnohdy zcela bez finančních rezerv, a často už dokonce v dluhových pastech, je prvním a nutným předpokladem každé pomoci od státu její rychlost.

Nemluvě o tom, že někteří občané (a jejich zaměstnanci), jímž bylo podnikání dočasně zakázáno, neobdrželi dosud ani jednu jedinou korunu speciálních finančních kompenzací. Jde například o živnostníky s malými částečnými zaměstnaneckými úvazky (typicky matky-samoživitelky), anebo o společníky více než dvoučlenných „eseróček“ (kadeřnice, provozovatel malých prodejen apod.).

Podporujeme vyšší přídavky na děti pro slušné a pracující rodiče! V rámci podpory pracujících rodin s dětmi, což je jedno z ústředních témat našeho programu, samozřejmě souhlasíme se zvýšení hranice pro nárok na přídavek na dítě na úroveň měsíčního příjmu ve výši 3,4 násobku životního minima rodiny.

A to hlavně z toho důvodu, že nyní na tento příspěvek prakticky nedosáhnou rodiče pracující na plné zaměstnanecké úvazky, anebo rodiče-živnostníci s měsíčními příjmy nad 15 000 korun. Což je doposud, i dle oficiálních vládních údajů, zhruba příjmový měsíční strop pro vznik nároku na tuto státní sociální podporu. A což je naprosto nepřijatelné.

Jako SPD podporujeme samozřejmě i zvýšení částky přídavku na dítě, jako takového, o 26 %, a to zvláště pro skupinu našich občanů, která má už nyní, dle stávající úpravy, nárok na jeho (o 300 Kč měsíčně) vyšší finanční variantu

To znamená pro pracující rodiče (ať už zaměstnance, anebo živnostníky), pro rodiče řádně pečující o děti v rámci tzv. rodičovské dovolené, pro rodiče, kteří jsou příjemci starobního, invalidního popř. pozůstalostního důchodu, pro rodiče (zaměstnance nebo živnostníky) čerpající tzv. nemocenskou a pro ty rodiče, kteří pobírají podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci a aktivně spolupracují s úřady práce na hledání nového zaměstnání.

Zájmy pracujících rodin a dětí jsou pro SPD prvořadé. A jsme naopak proti zvyšování přídavků té skupině občanů, která dlouhodobě nepracuje, přestože jsou práceschopní, práci si nehledá, neúčastní se rekvalifikačních programů a jejímž jediným příjmem jsou pouze různé typy sociálních dávek.

Velmi rádi bychom také zkrátili dobu mezi obdobím poklesu příjmu rodičů pod příslušnou finanční hranici a vznikem nároku na přídavek na dítě - a jeho faktickým vyplacením, a to ze současných minimálně tří měsíců na jeden měsíc

Zejména v zájmu zachování důstojné životní úrovně slušných a pracujících rodin a nezaopatřených dětí.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.