Okamura (SPD): Pro občany České republiky jste nehnuli ani prstem

26.04.2022 16:21

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 26. dubna 2022 k návrhu nového bodu jednání s názvem Vláda Petra Fialy neřeší problémy českých občanů

Okamura (SPD): Pro občany České republiky jste nehnuli ani prstem
Foto: Reprofoto: FCB
Popisek: Tomio Okamura (SPD) při jednání Poslanecké sněmovny

Vážené dámy a pánové,

navrhuji jako první bod dnešní schůze Poslanecké sněmovny bod s názvem Vláda Petra Fialy neřeší problémy českých občanů. Současná vláda Petra Fialy z ODS stále zásadně neřeší drakonicky vysoké ceny potravin, plynu a elektřiny a dalšího životně důležitého zboží a služeb.

Premiér Fiala minulý týden dokonce prohlásil, cituji, že zastropování ceny je nesmysl. A že jeho vláda napumpovala za prvních sto dnů vládnutí 74 miliard korun pomoci občanům. Jedná se o demagogii a nepravdu, protože šlo především o mandatorní, tedy ze zákona povinné výdaje, které neřeší tíživou situaci našich občanů. Uvedená výše výdajů je totiž daná legislativou, protože se jedná o výdaje spojené se slevou na poplatníka, což ale schválila minulá Sněmovna, kdy vláda Petra Fialy nebyla u vlády a zákonné valorizace důchodů včetně té plánované červnové právě kvůli rekordní inflaci, kterou nechala Fialova vláda vyšroubovat na třetí nejvyšší v rámci EU, konkrétně u nás inflace 12,7 %.

Takže vláda do toho započítá i zákonnou valorizaci důchodů na základě zákona, který vláda ale nepřijala, který platí už z dřívějška. Takže tady bych chtěl požádat pana premiéra Petra Fialu, aby si nepřivlastňoval něco, co vůbec není pravda, na co vláda Petra Fialy, nejenom že to vůbec neodsouhlasila, dokonce na to neměla žádný vliv. Takže naopak jste pro občany České republiky nehnuli ani prstem, v podstatě se dá říci nějak zásadně. Takže je to opravdu demagogie a mě to zklamalo, když premiér České republiky hovoří o penězích, na které, přitom to vůbec není na základě rozhodnutí vlády, že by to nějakým způsobem měla ovlivnit. Ale to, co vláda beze sporu ovlivňuje, je ta rekordní inflace, proti které vůbec nic nedělá.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Takže co se týče zvýšení výdajů všech obyvatel České republiky za dobu vládnutí vlády Petra Fialy, tak jsou to zejména předražené energie, pohonné hmoty, potraviny a hypotéky. Můžu vás, paní předsedkyně, poprosit, abyste -

Děkuji. Já bych to jinak zvládl, ale nechci zvyšovat hlas. Takže hlavní odpovědnost za zdražování a za to, že se neřeší tady hlavně zdražování, tak padá pochopitelně na vládu Petra Fialy z ODS, která postupuje diletantským způsobem a inflaci a zdražování prostě neřeší.

Předražené energie, jež roztáčejí spirálu inflace, řeší ve většině států Evropy snížením daní či zastropováním cen, což ale vláda Petra Fialy odmítá, aniž nabízí jiné zásadní řešení. Tady je potřeba si zdůraznit to slovo zásadní. Protože to, o čem tady budeme hlasovat na téhle schůzi Sněmovny, to znamená, že vláda sníží ceny pohonných hmot o korunu padesát, tak to opravdu nejenom že není zásadní, ale je to zcela nedostatečné. Já bych řekl, když se podíváte i na reakce občanů, tak že se tomu přímo vysmívají, oni to berou jako výsměch ze strany vlády Petra Fialy, že toto je řešení zdražování. Když si to porovnáte s ostatními zeměmi, které razantně snižují daně na tyto komodity nebo přímo zastropovávají ceny. Takže to člověk ani občan nepozná, píšou lidé. O korunu padesát. Hnutí SPD samozřejmě podpoří všechny návrhy vedoucí ke snížení cen. Ale to, že vy snižujete o korunu padesát ceny pohonných hmot, o korunu až korunu padesát v průměru na čtyři měsíce, tak to je opravdu zcela nedostatečné a vůbec se divím, že se k takovému návrhu můžete nějak hlasitě hlásit. Protože to jenom potvrzuje tu neschopnost.

Premiér Fiala se zřejmě naivně domnívá, že se problém zdražování vyřeší sám. A všechno nakonec zaplatí naši slušní a pracující občané. Samozřejmě tento přístup hnutí SPD odmítá. Říkáme přesně konkrétní návrhy, které dělají v okolních zemích. To znamená jasné snížení daní, třeba DPH nebo spotřební daně či zastropování cen. Aby to občané opravdu poznali, že k tomu zlevnění dochází.

Je tady taky novinka a tu my v SPD také vnímáme negativně stejně jako občané, a to, že se v současnosti ještě mnohem více zhoršil nedostatek bytů. Myslíte, že bych vás, paní předsedkyně, mohl požádat -

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47595 lidí

Děkuju. Takže znovu říkám, že to, co je teď úplně zase aktuální, ještě větší problém, než to bylo, tak je, že se teď během března a dubna zhoršil nedostatek bytů. Rovněž se rapidně zvyšují nájmy pro české občany. Podle všeho je důvodem příliv ukrajinských uprchlíků. Ekonom Lukáš Kovanda navíc očekává, že ceny nájemního bydlení letos ještě vzrostou o 10 až 15 %. Nejhorší situace s dostupností nájemních bytů je tradičně v Praze. Ale problémy už se projevují i v menších městech. O jediný nájemní byt, a jsou to údaje za březen a duben, to znamená je to přesně v souvislosti s tím přílivem uprchlíků, tak o jeden nájemní byt se dnes mnohdy hlásí stovky zájemců. V jednom ze zdokumentovaných případů bylo dokonce 830 zájemců. Realitní portál Reality.iDNES.cz oznámil, že v průběhu března a posléze dubna vzrostl zájem o nájemní bydlení až o 60 %. Téměř trojnásobnou poptávku proti loňsku nyní zaznamenal i portál Bezrealitky.cz.

A přesně dochází k tomu, na co my jsme upozorňovali, že ten příliv uprchlíků způsobí právě zdražování bydlení pro naše občany. A už jsme na to upozorňovali předem a ptali jsme se vlády, jak to bude řešit. A jestli je připravena na to řešení. My samozřejmě od začátku říkáme, že by se válečným uprchlíkům mělo pomáhat přiměřeně, pouze na nezbytnou dobu a po ukončení konfliktu by se měli vrátit zpět budovat svoji zemi. A v tom jim můžeme pomoci.

Ale teď tady hovořím o tom problému, že skutečně čeští občané, kteří nemají na bydlení, nemůžou si pořídit nové byty, nedosáhnou na hypotéky, tak teď vlastně vládě se to úplně vymklo z rukou, vládě pana premiéra Petra Fialy. A přestože už jsme na to upozorňovali před těmi dvěma měsíci, tak přesně dochází na to, co jsem já říkal, na co SPD upozorňovalo, že se tak zdražilo nájemní bydlení, protože pochopitelně počet bytů je dán a nepostavíte je na jedno mávnutí proutku, že naši občané se dostávají do obrovské krize. Do obrovské bytové krize. Nám píše spousta lidí, mladých lidí, že si chtějí pronajmout byt, že hledají byt, čeští pracující občané. A nemají na to. Jako oni jsou úplně zoufalí. A já se pořád ptám pana premiéra Petra Fialy a tentokrát se na vás nebudu takhle za sebe obracet, abyste se na mě zase nerozčiloval, ale stejně vám ten dotaz pokládám a bylo by dobré fakt na to už odpovědět těm lidem, proto to mám ozdrojované ty informace, co tedy s tím budete dělat. Protože ta situace na základě vaší nečinnosti už půjde pouze k horšímu. Protože než se postaví ty nové byty nebo prostě něco dalšího, tak to prostě trvá nějakou dobu. Stavební zákon, ten odkládáte, aby se zrychlilo stavební řízení, s novými návrhy nepřichází pan Ivan Bartoš, ministr pro místní rozvoj. Přitom už půl roku je po volbách. Připravenost žádná. Vlastně před rokem v zimě jste říkali, že jste připraveni personálně i programově vládnout, takže už rok a půl je to zpátky. Zákon tady žádný není na zrychlení bydlení, na zrychlení staveb nebo zvýšení dostupnosti bydlení. Tak a krize opravdu přichází. To znamená -

Tak děkuju. Já už jsem se lekl, že mi chcete dát poprvé za pravdu, že nemáte situaci, že se situace ohledně bydlení, že by se zlepšovala, ale to jsem si myslel pochopitelně naivně. Takže děkuju.

Takže vláda Petra Fialy ale bohužel neřeší problémy českých občanů. A nyní se přitom ke zdražování pohonných hmot, tepla, elektřiny, potravin a spotřebního zboží přidává i zdražování nájmů. Takže opravdu, pane premiére, je opravdu vážnou otázkou, na co pořád čekáte. Jako vysíláte nějaké signály, ale řešení pořád chybí. A lidé jsou opravdu zoufalí. Za chvíli už nebudou mít ani kde bydlet. Vždyť teď už k tomu dochází. A místo toho Fialova vláda má dát jednu miliardu korun na rekonstrukce a výstavbu bytů pro ukrajinské uprchlíky včetně vybavení. Takže naši občané si už nemůžou ani pronajmout byty. To jsem tady právě četl. Ale vy místo abyste tedy něco udělali pro naše občany, kteří jsou zcela zoufalí a kteří tu vaši vládní politiku nuceně platí, protože vás ve volbách nevolila většina občanů České republiky, jak víte, protože milion hlasů propadl (nesrozumitelné) pod 5 %, takže ta menšina, která vás volila, vaši koalici, teď nuceně platí nebo ta většina, co nevolila vaši vládní koalici, tak teď nuceně platí tyhlety vaše excesy, že jo.

Takže vy teď dáváte miliardu korun na rekonstrukci a výstavbu bytů pro ukrajinské uprchlíky včetně vybavení. Do toho jsme četli v médiích, že ministr pro místní rozvoj a předseda Pirátů Ivan Bartoš chce žádat Evropskou komisi, aby z peněz alokovaných České republice dala miliardu eur na podporu bydlení ukrajinských uprchlíků, což je 25 miliardy korun. A já se ptám tedy opakovaně, kdy budete mít, pane premiére a ta vaše "ukrajinská vláda", kdy budete mít čas a peníze také na české občany. Co se týče té pomoci uprchlíkům, to jsme řekli, stanovisko SPD je jasné. Takže bych byl nerad, aby to tady někdo překrucoval. Ale teď mluvíme o těch českých občanech. Protože tady je evidentní, že čeští občané, kteří shání bydlení, nebo se ocitají kvůli zdražování ve finančních potížích, tak je jim nutně potřeba pomoci.

Tady si pomůžu ještě jedním číslem. Protože to byl článek na Novinkách, je to ostatně nedávno pár týdnů, kdy pracovnice Sociologického ústavu Akademie věd říkala, že 30 % všech domácností je existenčně ohroženo zdražováním. Pak je tady další číslo. O 40 % stoupl počet nových exekucí za vaší vlády. Do toho prezidentka Potravinářské komory říká, že v nejbližší době se o 30 % zdraží potraviny. Ale z vaší strany není žádné řešení.

Já vám chci, pane premiére, říct, že to potom neuděláte mávnutím proutku. To potom neuděláte, že si takhle mávnete proutkem jako kouzelník. Všechno je potřeba připravit, má to nějaký proces. A vy pořád na něco čekáte. Zatímco v Polsku mají nulové DPH na potraviny - Češi chodí nakupovat do Polska - tak vaše vláda opravdu přichází české občany strašně draho. My máme duben, bude květen. Takže zatímco Poláci mají levnější potraviny a vláda jedná - a Češi jezdí nakupovat potraviny do Polska tím pádem - tak vy jste vlastně vytáhli úplně zbytečně českým občanům peníze z kapes. Už za únor, za březen, za duben a teď to bude i za květen a bude to pokračovat. To je úplně šílený.

Navíc tady ministr práce a sociálních věcí a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, jak jsme se dozvěděli, jak jsme si mohli všichni přečíst, představil obrysy vládní důchodové reformy. Podle vlády mají lidé prý pracovat i v důchodovém věku. Stát prý díky tomu vybere více peněz na daních. Jurečka proto plánuje přimět lidi v důchodovém věku, aby pracovali déle. Sám ministr přitom ve svém vyjádření přiznává, že to, že lidé v důchodovém věku nepracují, je dáno i tím, že mají zdravotní problémy.

Hnutí SPD na rozdíl od vlády Petra Fialy prosazuje důstojné důchody a odmítáme nucení lidí do práce v důchodovém věku. Takže jestli vaše důchodová reforma je tedy demotivovat lidi k tomu, aby po zasloužených desítkách let práce odešli do důchodu, tak to je tedy také otřesné. No tak, žádný jiný návrh jsme od vás zatím neslyšeli. To bylo to, co jsme si mohli už přečíst ovšem z toho nástinu té vámi navrhované reformy.

Jak jsem říkal, tak skutečně už v podstatě dá se říci, přes milion českých domácnosti je ohroženo zdražováním. Musíme si tady říci jasně - a vy se to, pane premiére, snažíte neustále svalovat buď na předešlou vládu Andreje Babiše, s kterou ale SPD nemá nic společného. My jsme nikdy nehlasovali ani pro rozpočet Babišovy vlády ani pro důvěru Babišově vládě, nikdy. Nebo to svalujete na konflikt na Ukrajině. Ale přestaňte se už vymlouvat, přestaňte se už vymlouvat. Tohle fakt nefunguje, tyhle výmluvy.

Znova zdůrazňuji, že i drtivá většina zemí Evropské unie přijímá nějaká plošná opatření. Tuším, že jsme poslední ze čtyř zemí, která nepřijímá žádná zásadní plošná opatření, poslední ze tří nebo ze čtyř zemí jsme. Zároveň platí, že za to máte vy plnou odpovědnost. Tady je potřeba si říci, že plnou odpovědnost za situaci, ve které se ocitají naši občané, nese současná vláda Petra Fialy a vy jako premiér České republiky. Protože odmítáte situaci řešit a nechcete pomáhat českým občanům.

Tak už se, pane premiére, prosím přestaňte vymlouvat pořád na Babiše nebo na Ukrajinu. To fakt český občan, který každý měsíc platí složenky - teď chodí zálohy, zvyšují se ceny plynu, elektřiny, vyúčtování za loňský rok, ceny potravin stoupají. Do kdy se budete vymlouvat? Nezlobte se na mě, ale jestli to buď nechcete nebo neumíte řešit, tak byste to férově měl prostě položit. Protože lidi jsou už zoufalí.

Takže vy pořád na něco čekáte. Tak to přiznejte, nemám řešení a pojďme si to tady říct úplně na rovinu. Vždyť vy opravdu uvedete ty občany do strašné nouze, miliony lidí. Možná ty nejbohatší občany, nebo ty občany, co mají opravdu vysokou životní úroveň, to pocítí třeba samozřejmě méně. Ale většina občanů není bohatých v České republice.

Já dám konkrétní příklad. Česká republika má mezi sousedními zeměmi nejvyšší DPH na potraviny. Nevím, jestli to vůbec víte, pane premiére. Mimochodem to je jeden z důvodů, proč jsou tak drahé. V Polsku je na přechodnou dobu DPH nula procent, v Německu sedm procent, na Slovensku a Rakousku deset procent. Ale u nás DPH na potraviny vláda Petra Fialy stále drží na patnácti procentech.

Česká republika - ale to všichni víme - má aktuálně třetí nejvyšší inflaci v Evropě ve výši 12,7 %. Ceny prudce rostou, ale vaše vláda, pane premiére, nic zásadního pro naše občany nedělá. A neříkejte, že zásadní je to - já když jsem slyšel vaše mediální výstupy, v monitoringu mi to vyjelo, ne že bych se na to koukal, ale samozřejmě si udržuji přehled - tak vy to ještě chválíte, že o korunu padesát chcete něco snížit na čtyři měsíce.

Já to vůbec nechápu, jak vůbec tohle... to je přece úplně otřesný. O korunu padesát na litr vám připadá jako úspěch ve srovnání se zeměmi kolem nás? To už si snad ani neděláte legraci. Myslím, že jste úplně mimo. Vy máte hlavu asi v oblacích někde, v elitářských oblacích, v oblacích vašeho luxusního života, prostě váženého pana akademika. Ale ta realita je, že ti lidé opravdu mají obrovské finanční problémy.

My vás tady několik měsíců na to upozorňujeme v předstihu, že to přijde. Vy jste to brali na lehkou váhu. Vzpomeňte, jak SPD tady jako jediné i v minulém volebním období prosazovalo posílení potravinové a energetické bezpečnosti České republiky. Vy jste nám to tady zamítli. Zamítali jste naše návrhy na posílení potravinové bezpečnosti a teď to tady máme všechno. Teď si to občané i vaši voliči ve finále tvrdě platí každý den ze svých peněženek, když si jdou nakoupit.

Na druhou stranu přestože vy pro české občany v podstatě nic zásadního neděláte - a neopakujte pořád tu korunu padesát za ty pohonné hmoty, protože to je fakt už úplný výsměch ve srovnání s ostatními zeměmi a vůbec i kdybychom to nesrovnávali - takže jestli toto je vaše maximum po půl roce, co máte většinu ve Sněmovně, jestli vaše maximum je navrhnout zákon na snížení ceny litru pohonné hmoty o korunu padesát, tak to je opravdu také na okamžitý odchod. Protože jestli toto je vaše maximum, tak samozřejmě to maximum je velmi zoufalé v tom případě, ta výkonnost té vlády a její nápaditost.

Na druhou stranu vláda vynaložila na ukrajinské uprchlíky v tuto chvíli 54 miliard korun a teď jim ještě budete dávat byty, zatímco mnozí naši občané nemají ani na byty ani na základní životní potřeby. Znovu říkám, ať mi tady nikdo pak na mikrofon neříká, že my jsme nějací necitové. Není to pravda. My jsme jasně řekli stanovisko k ukrajinským uprchlíkům, ta naše stanoviska jsou jasná. Ale zároveň říkáme, co tedy vlastně děláte pro české občany. To jsou občané, kteří tady platí daně a kteří nás všechny platí.

Takže hnutí SPD prosazuje snížení daně či zastropování cen na základní potraviny, energie a pohonné hmoty podobně, jako to dělají okolní státy, čímž by došlo k okamžitému zlevnění základních životních potřeb pro naše občany. Samozřejmě je prostor škrtat, ať jsou to peníze na solární barony - ovšem proti tomu jste loni v červnu hlasovali, vaše vládní pětikoalice. To alespoň nějaké snížení peněz solárním baronům bylo tady prohlasováno hlasy poslanců SPD, ANO a ještě dvěma poslanci ze strany, která už tady není. Takže to od vás nemůžeme očekávat, protože vy jdete na ruku Bruselu a těm jejich projektům. Ale je tady prostor - politické neziskovky, ukončit zneužívání dávek nepřizpůsobivými a tak dále a tak dále. Prostě lze samozřejmě ty zbytné výdaje ponižovat.

No a řekněme si na rovinu. Protože jelikož vláda Petra Fialy pomáhá více Ukrajincům, než občanům České republiky - což je prostě fakt a lidé to vidí - tak začínají velké problémy u udržitelností našeho sociálního, zdravotnického a školského systému a stoupá sociální pnutí v naší společnosti.

Já nevím, vy to, pane premiére, nevidíte, jak stoupá pnutí v naší společnosti? Jak vaše vláda svojí nečinnosti rozděluje společnost? Jak vykopává příkopy mezi lidmi, místo abyste stmelovali. To znamená, a my v SPD, říkám na rovinu, rozumíme obavám a stížnostem našich občanů a považuji tyto obavy za oprávněné. Mě na Facebooku sleduje téměř 300 tisíc občanů a všichni se můžete podívat, mám tam cca 3000 příspěvků denně v komentářích, každý den, a přečtěte si, co ti lidé píšou, ty desetitisíce lidí. Takže to není, že si tady cucám z prstu jeden mail, že vám možná chodí denně pár mailů, nevím, jak to máte vy, ale mně chodí v tisících denně od občanů. Takže mám tady poměrně - mám tady jasný průzkum minimálně z toho spektra těch voličů, kteří buď zvažují SPD nebo sledují SPD nebo přímo podporují SPD, což se pohybuje samozřejmě mezi půl milionem a milionem občanů minimálně.

Takže samozřejmě my ty obavy občanů a stížnosti našich občanů považujeme za oprávněné. Lidé si například stěžují, pane premiére, že jsou ve zdravotních zařízeních upřednostňováni Ukrajinci, a neříkejte mi hlavně, že si to Okamura vycucal z prstu. Já vám tady cituji z těch stížností. Podobně nám píšou rodiče českých dětí ohledně situace ve školách, třeba když se hlásily děti do mateřské školy a podobně, tak jim bylo řečeno: Musíme počkat na pokyn ze shora, kolik máme vzít Ukrajinců - i z gymnázií mi to píšou rodiče - a potom teprve budeme mít informace. Takže, já nevím, jak jsem - v uvozovkách - nakoupil, tak dávám dál. Ohledně těch škol to bylo tématem - je to asi tři týdny zpátky, poměrně masově mi přišly tyto e-maily, takže ta situace už se určitě posunula, ale to nevadí, to je prostě sociální pnutí, o kterém mluvím, ta situace se určitě posouvá.

Navíc Fialova vláda - škrtnou 14 miliard korun zdravotním pojišťovnám. Tak to nás tady ještě čeká opravdu boj ve Sněmovně, protože to, že škrtnete 14 milionů zdravotním pojišťovnám, ještě v této situaci, protože to je váš návrh, který byl ještě před tím konfliktem na Ukrajině, a teď vy, za této situace, kdy nám tady přibylo masivně státních pojištěnců, to znamená pojištěnců, za které platí pojištění stát, to je v podstatě značná část těch uprchlíků, tak vy chcete škrtnout zdravotním pojišťovnám 14 miliard korun, čímž se zhorší dostupnost zdravotní péče pro naše občany. Vždyť vy jste - to opět je úplně šílený plán a hnutí SPD bude tento zákon ve Sněmovně pochopitelně obstruovat, jelikož odmítáme zhoršování zdravotní péče pro naše občany. Já nevím, kam chodíte k lékaři vy, pane premiére, a vaši ministři, ale běžní občané už nám píšou, že začínají být zahlcené třeba oblasti dětského lékařství, léčení vzácných chorob a podobě, a samozřejmě to napětí stoupá. A zase, je to potřeba řešit - už teď je minutu po dvanácté, tohleto řešit, protože ty kapacity nejsou nafukovací. Počet lékařů je dán, kapacity jsou také dány, ovšem přibyl počet pojištěnců, ať státních nebo jiných. To znamená, a zase, od vás vůbec neslyšíme na to odpověď. Vůbec na to neslyšíme, pane premiére, od vás odpověď, na to, jak chcete vlastně řešit tuto situaci. Ale to, co slyšíme, je, že máme cca 2000 pediatrů a oni sami říkají, a to už je informace stará měsíc, že na základě tehdejšího stavu počtu ukrajinských uprchlíků by každý musel vzít 50 dětí navíc do databáze, což není fyzicky možné, říkají, že logicky to není zvládnutelné. Ani technicky to není zvládnutelné. Takže opět Fialova vláda k tomuto tématu mlčí a hrozí opravdu, že se celá situace v české společnosti nejenom obrátí totálně vůči vládě, ale hlavně vzniknou tady obrovské sociální problémy, které samozřejmě nevěstí vůbec nic dobrého. A my na to hlasitě upozorňujeme, problém je, že jsme opoziční strana s 20 poslanci a samozřejmě vládní koalice, ta pětikoalice má většinu, a také proto je potřeba pořád zdůrazňovat, že je to vaše plná zodpovědnost. To není zodpovědnost ani Babiše, ani Ukrajiny, ani Ruska. To je odpovědnost vaše. Vy jste vláda České republiky a jediní vy máte odpovědnost vůči českým občanům, tyto problémy řešit a vyřešit. Takže už bych byl rád, aby se pan premiér a vláda přestali vymlouvat, je to vaše odpovědnost, neukazujte na ty, kteří tady buď ve vládě už půl roku nejsou, nebo téměř půl roku, a neukazujte pořád někam do zahraničí. Z toho se český občan opravdu nenají, ani nevyspí, ani nenapije, ani nezahřeje.

Pojďme ale k dalším údajům, 70 % obyvatel, to je teď aktuální průzkum agentury STEM , tak 70 % obyvatel České republiky má za to, že příchod uprchlíků z Ukrajiny povede k oslabení sociálních jistot českých občanů. A za SPD říkám, že jejich obavy sdílíme.

Válka na Ukrajině trvá již dva měsíce a vláda Petra Fialy z ODS dosud přijala více než 340 tisíc uprchlíků, přičemž vládní politici prosazují neomezené přijímání. To jsme slyšeli například od pana poslance Bendy z ODS, to jsem v médiích zaznamenal. Neomezeně přijímat. A další, slyšel jsem to vícekrát. Takže neomezené přijímání, a předpokládají, že zde Ukrajinci zůstanou natrvalo i po skončení konfliktu. To jsou slova pana premiéra Petra Fialy přímo, to jsem zaznamenal přímo, ale to přece není možné, protože my to prostě nemůžeme finančně, ekonomicky a kapacitně zvládnout. Proto SPD říká, že podpora uprchlíků z Ukrajiny by měla být podle názoru SPD přiměřená, pouze na nezbytně nutnou dobu, a uprchlíci by se měli vrátit zpět, jakmile to situace umožní, a pracovat na obnově jejich země. A v tom jim můžeme pochopitelně pomoci, třeba nějakými společnými ekonomickými projekty za účasti našich firem, našich odborníků a podobně.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka z KDU-ČSL minulý týden uvedl, že je Ukrajincům připraveno k výplatě celkem 317 894 dávek, to znamená přes 300 tisíc dávek, každá za 5 tisíc korun. Ale to jsou jen ty dávky, samozřejmě další obrovské náklady, dohromady těch 54 miliard už to stálo. Zároveň představitelé vládní koalice uvedli, že pracovat začalo pouhých 24 tisíc Ukrajinců. To je velmi málo. Náklady na ubytování, zdravotní péči a na začlenění Ukrajinců do škol jsou vládou v tento moment odhadovány na 54 miliard korun. Ale proč o tom zase hovořím už opakovaně? Agentura STEM minulý týden uvedla, že - cituji - 70 % obyvatel České republiky má za to, že příchod uprchlíků povede k oslabení sociálních jistot českých občanů. Znovu říkám, že SPD tyto obavy také sdílí a opakovaně na to vládu upozorňujeme. Premiér Petr Fiala ale dělá, že to neslyší, takže už radši odešel, před chvílí zde seděl za mnou, už radši odešel. Já nevím, proč to nechce poslouchat, tahleta trápení, tyhlety reálné problémy, které mají dá se říci miliony českých občanů. Proč radši odejde ze sálu, aby neposlouchal tyto věci.

Takže hnutí SPD je přesvědčeno, že vláda musí pomáhat našim občanům a jestli to neumí, měla by prostě podat demisi, protože opravdu to přichází, všechny občany, pěkně draho, tahleta nečinnost. Navíc významná část uprchlíků pochází z oblastí, kde neprobíhají boje, takže požadavek na ten návrat po ukončení konfliktu je zcela legitimní. Navíc stoupají hlasy samozřejmě, že by vláda měla postupovat mnohem adresněji, všichni víme, že se vrací ambasáda už do Kyjeva, že se do Kyjeva vracejí už i zahraniční diplomaté, takže samozřejmě by bylo dobré i tuto situaci nějakým způsobem postupně reflektovat.

Já budu upřímný prostě v tomhle tom, jak je mým zvykem, občané České republiky nenesou odpovědnost za ekonomický rozvrat a korupcí prolezlou situaci na Ukrajině, ke které došlo již před válkou, proto je legitimní, když se po ukončení konfliktu vrátí a budou budovat svoji zemi, je to jejich země s jejich problémy. Postup Fialovy vlády v této věci pokládáme za nepřiměřený a nesouhlasíme s ním. Vláda Petra Fialy, a znovu to opakuji, má plnou odpovědnost za veškeré problémy našich občanů způsobené tímto přístupem vlády.

Co se týče té korupce na Ukrajině, tady těch příkladů je úplně nekonečně, tak já řeknu jenom jeden, samotný takový řekl bych celkový pohled na situaci na Ukrajině ohledně korupce, že i Evropský účetní dvůr, což je kontrolní orgán Evropské unie, v září 2021, to znamená před několika měsíci, uvedl, že - cituji - velká korupce a zmocňování se státu jsou na Ukrajině navzdory opatřením EU stále velmi rozšířené a v důsledku korupce se každoročně ztrácejí prostředky v řádech desítek miliard eur.

Takže sama Evropská unie vidí, jaká je to problematická země. (Hluk v sále.) A proč o tom mluvím? Protože na závěr svého vystoupení... (Otáčí se k předsedající.) Můžu poprosit ještě tedy?

A proč o tom mluvím? Protože na závěr jsem chtěl zmínit také tu jednu novinku, která tedy je opravdu... musím říct, naši voliči se absolutně vyděsili a zcela oprávněně, protože Evropská komise se chystá založit fond solidarity, ze kterého hodlá financovat poválečnou obnovu Ukrajiny. A než to vysvětlím, tak musím na úvod říct, že my v hnutí SPD prostě odmítáme, aby čeští občané dle návrhu Evropské unie financovali ze svých daní obnovu zkorumpované Ukrajiny, kterou řídí a rozkrádají oligarchové.

A to, že je to zkorumpovaná země, znovu říká i samotný Evropský účetní dvůr, což je kontrolní orgán EU, ve své zprávě ze září 2021. To je prostě úplně bezedná studna. Členským státům podle agentury Bloomberg už dala Evropská komise najevo, to znamená i České republice - a mě by zajímalo stanovisko premiéra Petra Fialy, ale ten už odešel, ale jsou tady jiní ministři, tak by mě fakt zajímalo, protože vy to tutláte, všechny tyto informace, nedostává se to do diskuse - že Evropská komise už dala členským státům najevo, že většinu dlouhodobých nákladů na obnovu Ukrajiny ponesou členské státy Evropské unie. Mě by fakt zajímalo stanovisko vlády k tomuto, aby to tedy otevřeně přiznala, jakým způsobem chce dál ždímat české občany, místo aby jim pomáhala.

A já už vím, jaká bude odpověď tady na ten můj dotaz. Odpověď bude mlčení vlády Petra Fialy. Nikdo to nepůjdete tady vysvětlit nebo odmítnout. Evropská komise nyní pracuje na mechanismu, abych to přiblížil i divákům, který by měl pokrývat dlouhodobé potřeby Ukrajiny. Instrument by se prý údajně měl podobat fondu na podporu ekonomiky zasažené pandemií, na kterou si evropská sedmadvacítka celkem půjčila stovky miliard eur u komerčních bank, čímž dále zadlužila členské státy včetně České republiky. No, to je ta ostudná půjčka, na kterou kývl Andrej Babiš - my jsme s tím nesouhlasili - zadlužení České republiky do roku 2057, přitom České republice by za dobrých podmínek půjčily banky i samostatně.

Jenže tady u té půjčky byl problém, že bylo potřeba, Evropská komise chtěla podpořit Itálii, Španělsko a Řecko, kterým už nikdo nechce samostatně půjčit, protože jsou před krachem ekonomicky a museli by vystoupit z eurozóny, takže my jsme se tady kvůli předešlé vládě Andreje Babiše, Česká republika zavázala z peněz daňových poplatníků zadlužit se do roku 2057 a teď splácíme jako mourovatí, přitom přes 40 % z tohoto fondu - takzvaného - na obnovu ekonomiky jde Itálii a Španělsku. To je neuvěřitelné, že my tady podporujeme z našich peněz země, kde mají vyšší platy, vyšší důchody než v České republice. To je šílené, šílené, šílené úplně.

A teď právě na tomhle vidíte, a teď má být zase jiný fond, má být nějaký nový ukrajinský fond, který by měl sloužit k financování investic a reforem schválených vládou v Kyjevě. No, tak... přitom tady zároveň je zpráva, že je to země, která je totálně prolezlá, prolezlá korupcí. A to nejdu ještě více ani do historie, protože s Ukrajinou se to táhne od Janukovyče, Porošenka a podobně, tady se to míhá v té zprávě miliardami korun, miliardami dolarů, které si připsali na účty oligarchové a kupují si nemovitosti v Londýně a všude možně a vlastně tunelují Ukrajinu. A tam máme posílat peníze?

No, proč o tom mluvím? Protože podle všeho to bude zřejmě jednou z priorit pro ta jednání v rámci českého předsednictví Evropské unie v druhé polovině letošního roku, takže by mě zajímalo, by nás zajímalo, jak se k tomuto, k této otázce vláda Petra Fialy staví a jakým způsobem bude tedy stanovisko vlády České republiky k tomuto, k tomuto požadavku Evropské komise? No, já tuším, že to vláda Petra Fialy, to znamená vláda ODS, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN, bude chtít odsouhlasit. Je potřeba o tom ale nahlas mluvit tím pádem, nahlas o tom mluvit, co chcete odsouhlasit na úkor potřebných českých občanů, protože odmítavé stanovisko jsem od vás nezaznamenal žádné. Proto se ptám a stále nemáme od vás odpověď, od vlády. Mlčíte, ano, přičemž všichni víme, že dosavadní reformy na Ukrajině - samozřejmě mluvím (o?) té (době?) před konfliktem - tak nevedly k rozvoji Ukrajiny a zlepšení situace jejích obyvatel, ale prospěly oligarchům, zahraničním koncernům a všeobecné korupci.

No a ta situace nebude jiná, to si řekněme na rovinu. Nebude jiná, ti lidé tam jsou stále stejní, stále stejní lidé to vedou a nebo jim podobní. Mimochodem... No, budu pokračovat. Hnutí SPD tyto návrhy a úvahy ze strany Evropské komise jednoznačně odmítá. Již s předválečnou Ukrajinou byla spojena, jak jsem řekl, chronická všudypřítomná korupce a velmi slabá úroveň právního státu, který by rozkrádání mohl zabránit. Nevidíme tedy žádný důvod, proč by si Evropská unie měla vzít další úvěry a ručit za to i Česká republika a financovat miliardy eur do obnovy země, kterou řídí a rozkrádají oligarchové.

Navíc Ukrajina je země, která má obrovský demokratický deficit, to není demokratická země samozřejmě. Já jsem byl na pozvání Rusínů na Ukrajině před čtyřmi lety, měl jsem tam tři besedy, byly plné sály, a tam nemůžou se ani hlásit k jiné než ukrajinské národnosti. Rusíni se nemůžou přihlásit oficiálně ke své národnosti, to jsou ti, co byli naši spoluobčané v době první republiky, a nemůžou se hlásit k rusínské národnosti, nemůžou mít rusínské školy, nemůžou učit rusínštinu na školách. Prostě to není demokratický režim, tam se neuznávají vůbec základní lidská práva, přitom oni tam žijí, to je jejich země taky, Zakarpatská Ukrajina, to nejsou přistěhovalci nebo migranti na Ukrajinu.

Takže to není ani demokratická země, ta nesplňuje ani - a to zmiňuji jednu z mnoha věcí, nejenom korupci - základní demokratické parametry, které předpokládají demokratické země. My potřebujeme investovat především v naší republice a na poválečné obnově Ukrajiny by se měli podílet hlavně občané Ukrajiny, ale samozřejmě ti, co to způsobili. To je názor SPD. Děkuji za pozornost a znovu žádám tedy, aby jako první bod dnešní schůze Poslanecké sněmovny byl z těchto důvodů, které jsem uvedl, zařazen mimořádný bod s názvem Vláda neřeší problémy českých občanů, protože lidé už to opravdu nemůžou vydržet, miliony lidí už nemají peníze, jsou v těžké krizi a stále od vlády nejsou žádná řešení.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

20:07 Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

Klienti Domova sociálních služeb Chotělice využívají nových prostor chráněného bydlení v lokalitě Ji…