Okamura (SPD): Restituční náhrady dostávají i církve, které před rokem 1989 neexistovaly

01.03.2019 16:14

Komentář na facebookovém profilu ke zdanění církevních restitucí

Okamura (SPD): Restituční náhrady dostávají i církve, které před rokem 1989 neexistovaly
Foto: JK
Popisek: Tomio Okamura

Senát zamítl zdanění církevních náhrad (59 mld. Kč) a vrátil celou věc Poslanecké sněmovně, která ho případně může přehlasovat nadpoloviční většinou všech poslanců. Hnutí SPD podpořilo ve Sněmovně zdanění církevních náhrad a učiní tak znovu, pokud nebudou předloženy relevantní argumenty, že by církevní náhrady být zdaněny neměly. Naším původním záměrem bylo, aby se podařilo zjistit, zda náhrady při církevních restitucích nebyly nadhodnocené. Zdůvodnění výše náhrad ze strany tehdejší vlády bylo totiž naprosto neprůkazné a nebylo zřejmé, na základě čeho se ke konečným cifrám došlo. Byla to hra s čísly a šlo o netransparentní proces. Neprokázalo se, že náhrady nebyly nadhodnocené, proto jsme podpořili zdanění církevních restitucí. Je to totiž jediná cesta, jak napravit možnou chybu a získat peníze, které náleží státu, zpět.

Svým postojem se tedy nestavíme proti církvím, jichž se zákon o majetkovém vyrovnání týká, ale jde nám o principy obecné spravedlnosti a také o transparentnost. Občané mají právo znát pravdu, a pokud chce někdo něco proplácet ze státního rozpočtu, musí prokázat svůj nárok. SPD hájí křesťansko-židovské základy naší civilizace, a proto mají církve, které přispívají k obraně tradičních přirozených hodnot, tradiční rodiny, naší civilizace i vlastenectví naši podporu. To ale neznamená, že podpoříme cokoli.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Navíc i církve jsou v krizi a bohužel i v katolické církvi i evangelických církvích jsou hodnostáři, kteří zrádně podporují islamizaci Evropy a staví se proti vlastním věřícím i proti svému národu a někteří z nich se dokonce snaží šířit neomarxismus. My si myslíme, že křesťanství je jedním z pilířů hodnot našeho národa i evropské civilizace a všichni křesťané, kteří chtějí bránit Evropu před invazí muslimů a rozkladnou činností neomarxistů, jsou našimi přirozenými spojenci a přáteli.

A jak víme, takzvané restituční náhrady dostávají i církve, které před rokem 1989 dokonce ani neexistovaly, takže nemají ve skutečnosti co restituovat. Například apoštolská církev s necelými pěti tisíci členy má dostat 1 056 336 374 korun. Nebo luterská evangelická církev dostává 113 828 334 korun. Problematická situace je také s církvemi, které sice existovaly před převratem, ale majetky měly minimální.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Vláda jen straší, nic trvalého po ní ale nezůstane

9:15 SOCDEM: Vláda jen straší, nic trvalého po ní ale nezůstane

„Nic dlouhodobého po dnešní vládě nezůstane. Vládne proti všem, tak se dá čekat, že příští kabinet v…