Okamura (SPD): S těmi důchody to už vláda Sobotky a Babiše opravdu přehnala

24.04.2016 19:30

S těmi důchody to už vláda Bohuslava Sobotky a Andreje Babiše opravdu přehnala. Jak víte, letos došlo v rámci valorizace ke zvýšení důchodů o pouhých 40 korun měsíčně a jejich průměrná výše se pohybuje na hranici 11 tisíc. A jednorázové držhubné, jinak to nemohu nazvat, ve výši 1200 korun dostali senioři jen díky návrhu opozice, nikoliv vlády.

Okamura (SPD): S těmi důchody to už vláda Sobotky a Babiše opravdu přehnala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Já mám na tuhle vládní parodii jasný názor, jelikož zvýšení o 40 korun u těch nejnižších důchodů nejde ani nazývat valorizací, je to jen symbolické plivnutí vládní koalice ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL na generací lidí, která celý život pracovala na vytvoření naší dnešní životní úrovně.

Naše hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) navrhuje udělat radikální změnu systému:

1) Důchody navyšovat všem stejnou paušální částkou, nikoliv všem stejným procentem, aby se nerozevíraly sociální nůžky. A navyšovat tak, aby se přednostně navyšovaly nízké důchody, protože velká část důchodců nemá ani průměrný důchod.

2) Zvýšit příjmy do systému a to nikoli vyššími daněmi nebo zvyšováním věku odchodu do důchodu, jako to předvádí dosavadní vlády, ale zvyšováním příjmů do rozpočtu státu z obrovských zisků státních firem, který by šel, tak jako před rokem 89, na důchody a sociální a zdravotní systém. Tedy nikoli privatizace lukrativního ziskového majetku do soukromých kapes, jako to předváděly všechny dosavadní vlády, ale naopak budování firem jako je např. Budvar nebo Lesy ČR, které budou svými obrovskými zisky vydělávat na sociální systém. Dalších příkladů je v tomto ohledu mnoho - telekomunikace, rozvody energií, voda a kanalizace atd., to jsou komodity, kde by stát mohl mít částečně monopoly a miliardové zisky, které dnes tečou do zahraničí, by měly jít třeba právě na důchody. Funguje to v těchto oblastech takto i v nejvyspělejších světových zemích, kde samozřejmě nedovolili, aby se v nějaké privatizaci rozkradla jejich země.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

20:03 Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny…