Okamura (SPD): Totalita nejhoršího kalibru

06.09.2022 16:47

Projev na 35. schůzi Poslanecké sněmovny 6. září 2022.

Okamura (SPD): Totalita nejhoršího kalibru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí SPD Tomio Okamura

Vážené dámy a pánové, já bych chtěl navrhnout jako první mimořádný bod dnešní schůze Poslanecké sněmovny bod s názvem Škodlivá Fialova vláda neřeší zdražování a měla by podat demisi. Takže to je ten název toho bodu. A nyní bych to zdůvodnil.

Fialova vláda sice přežila hlasování o nedůvěře v Parlamentu, ale prokazatelně i podle průzkumů důvěru většiny občanů nemá. Minulý týden proběhla schůze Poslanecké sněmovny ohledně návrhu na vyslovení nedůvěry vládě Petra Fialy, která byla svolána i na základě podpisů poslanců SPD. Vláda si svoji důvěru tady tou stoosmičkou prohlasovala, nicméně realita je taková, že vládou Petra Fialy nejsou zajištěny dodávky plynu pro firmy na nadcházející zimu, na dodávky uhlí se čeká až dva měsíce. Ceny elektřiny, pohonných hmot a potravin dále strmě stoupají. Inflace atakuje 20 % a občané a firmy mají oprávněný strach, aby kvůli nečinnosti vlády Petra Fialy tuto zimu vůbec přežili. Vláda nemá žádná řešení a vyjádření jejích členů jsou zmatečná. Vláda nemyslí na naše občany, firmy krachují, kraje a obce nemají smluvně zajištěny dodávky energií pro školy, pro nemocnice, pro domovy pro seniory na příští rok. A vláda až nyní volá po nějakém celoevropském řešení. Taková vláda by měla okamžitě podat demisi a je potřeba to tady projednat jako mimořádný bod, jelikož miliony českých občanů se kvůli koaliční vládě ODS, TOP 09, STAN, Pirátů a KDU-ČSL řítí do ekonomické, sociální a finanční katastrofy. Navíc vláda Petra Fialy hodlá zadlužit naši republiku o více než bilion korun. Česká republika je státem, jehož veřejný dluh roste nejrychleji ze všech členských zemí EU, a vše je to kvůli vládě Petra Fialy z ODS. 

Anketa

Byla demonstrace ze 3. září pro její svolavatele úspěchem?

98%
1%
hlasovalo: 22438 lidí

Ministerstvo financí vedené Zbyňkem Stanjurou z ODS navrhuje na příští rok schodek státního rozpočtu ve výši 270 miliard korun, a to přes to, že odhaduje pro rok 2023 celkově o 120 miliard vyšší příjmy z DPH, spotřební daně a daní z příjmů fyzických a právnických osob než letos. Pro letošní rok chce vláda zvýšit rozpočtový deficit na 330 miliard korun a dle výhledu na další dva roky plánuje další deficity každoročně okolo 250 miliard korun.

Vše tedy nasvědčuje tomu, že vláda Petra Fialy z ODS hodlá Českou republiku zadlužit za dobu svého plánovaného čtyřletého mandátu celkově více než o 1 bilion korun! Přitom před volbami lživě slibovala Fialova vládní koalice, ta předvolební koalice a současná vládní koalice to je, tak před volbami lživě jste slibovali občanům snížení deficitu veřejných financí a vyrovnané státní rozpočty. Takto vámi koncipovaný státní rozpočet je neufinancovatelný a upozorňuji tady na to, protože plánované výdaje státu jsou tak vysoké, že si na ně stát není schopen zajistit dostatečné příjmy.

Jde tedy o další z řady vládních cynických a vědomých lží. Vláda Petra Fialy likviduje občany, likviduje firmy, likviduje také celou Českou republiku a musí skončit. Proto to navrhuji - a znova opakuji - jako první mimořádný bod dnešní schůze Poslanecké sněmovny. Blíží se zima a blížíme se opravdu kvůli této vládě do neřešitelných problémů, neřešitelné problémy pro občany, pro firmy, pro instituce.

Česká republika je jediným (je nyní?) státem, jehož veřejný dluh roste nejrychleji ze všech členských zemí EU, to znamená, nejenom že Petr Fiala je podle mezinárodních průzkumů nejméně populární premiér vůbec - vůbec ze všech států Evropské unie, ty průzkumy jsou veřejné a všichni je znáte, ale dokonce vy jste uvrhli naši republiku - protože to by mi bylo celkem jedno, protože vaše vláda naši důvěru nemá, ale tím, že jste do té neschopnosti vaší zatáhli celou Českou republiku a je prokazatelně - prokazatelné je, že veřejný dluh České republiky za vaší vlády - dokonce jsme nejhorší v tom, že vy nejvíce zadlužujete Českou republiku, a tady už je potřeba říct opět jasně dost!

Hnutí SPD již opakovaně předložilo své programové návrhy v oblasti struktury parametrů státního rozpočtu, patří mezi ně razantní snížení zbytných výdajů státu v oblasti veřejné byrokracie, omezení plateb do rozpočtu EU, snížení výdajů na předražené armádní zakázky ze zahraničí. My říkáme - ano, modernizujme armádu, ano, mějme moderní armádu, ale nikoliv tyto předražené zakázky, stíhačky nejdražší na světě - za 100 miliard a tak dále.

Dále říkáme, že chceme omezit vyplácení sociálních dávek nepřizpůsobivým, a tento náš zákon jste nám tady zamítli, takže vy dokonce ještě podporujete ty nepřizpůsobivé.

A na straně příjmů potom SPD navrhuje například zdanění nadnárodních internetových gigantů typu Facebook a Google, které v České republice generují obrovské zisky bez zdanění v České republice, či zdanění dividend vyváděných zahraničními korporacemi z České republiky. Zdanění těch nezdaněných dividend, které se tady vyvádí do těch daňových rájů. Jenom to už by bylo 75 miliard cca do státního rozpočtu. Ale vy nehájíte zájmy České republiky, vláda Petra Fialy, vy hájíte zájmy Bruselu, Berlína, Kyjeva a Washingtonu, a na naše občany kašlete.

To znamená, znovu to zopakuji. Já bych chtěl jménem klubu SPD, aby jako prvním bodem dnešní schůze Poslanecké sněmovny, byl bod s názvem Škodlivá Fialova vláda neřeší zdražování a měla by podat demisi.

Jako druhý bod v pořadí navrhuji na dnešní schůzi, protože to je aktualita aktuální, bod s názvem Premiér Fiala z ODS lživě a arogantně obvinil a urazil až 100 000 občanů. Takže zopakuji: Premiér Fiala z ODS lživě a arogantně obvinil a urazil až 100 000 občanů. A teď to zdůvodním. Lidem už došla trpělivost s premiérem Fialou a s jeho neschopnými ministry. Logickým pokračováním jednání o vyslovení nedůvěry vládě Petra Fialy z ODS byla v sobotu 3. září demonstrace na Václavském náměstí v Praze, které se zúčastnilo až 100 000 občanů. Tato demonstrace, na které byli přítomni také členové SPD a naši příznivci, byla vyjádřením oprávněných obav občanů o jejich budoucnost z důvodu naprosté neschopnosti vlády, neřešení závažných ekonomických a sociálních problémů a padaly zde oprávněné požadavky na demisi vlády Petra Fialy.

Ještě nikdy v novodobé historii necítili naši občané takovou beznaděj. A je zřejmé, že lidem už došla trpělivost s premiérem Fialou z ODS a s jeho neschopnými ministry. Současná vláda na ně kašle a nechala naše občany a firmy na holičkách. Také následná mediální vyjádření premiéra Petra Fialy z ODS ohledně této demonstrace byla, slušně řečeno, arogantní a hloupá. Demonstrovali zde naštvaní občané a jednalo se o oprávněný a zcela legitimní protest. Premiér Fiala svými výroky veřejně a bez důkazů obvinil až 100 000 účastníků této demonstrace ze spolupráce z cizí mocí proti zájmům naší země. Je to lež. Až 100 000 občanů, kteří se účastnili demonstrace, nemá s Ruskem nic společného. Tito občané, kteří se zúčastnili této demonstrace, prostě nemají na složenky za energie, nemají peníze, mají strach o svojí budoucnost už tuto zimu, kvůli neschopné Fialově vládě.

Pro hnutí SPD je zcela nepřijatelná situace, nepřijatelná situace, kdy někdo z občanů - a tady to bylo až 100 000 občanů, kteří se zúčastnili té demonstrace, mluvím o těch občanech, co se zúčastnili té demonstrace, takže je označuje premiér Fiala nálepkou jen proto, že nesouhlasí s politikou vlády. To se stalo tady tou lží a tou podlostí a tou neskutečnou křivárnou poslanců vládní koalice, že když někdo nesouhlasí s neschopnou vládou Petra Fialy a se škodlivou vládou Petra Fialy, tak ho okamžitě onálepkují, že je proruský, přitom pro to nejsou žádné důkazy, a není to pravda. Je to sprostá lež, že premiér Fiala až 100 000 občanů takto označil. Jenom kvůli tomu, že mají strach o svojí budoucnost, kvůli vám, mají strach o to, že se neuživí, strach o to, že půjdou na ulici, kvůli vaší pětikoalici ODS, TOP 09, STAN, KDU-ČSL a Pirátů.

A premiér Petr Fiala šmahem urazí těch 100 000 občanů a jejich rodiny ještě a jejich příbuzné, to je prostě absolutně nepřijatelné. Nekompetentní premiér Fiala se tím snaží pouze zamaskovat svojí vlastní neschopnost, jak řešit zdražování, organizovaný zločin a korupci ve vládních stranách, což jsou pravé důvody vysoké účasti občanů na této demonstraci. Mluvím o těch občanech, co tam jsou. SPD tu demonstraci ani neorganizovalo, ani nejsme spoluorganizátory, ani neznám ty organizátory, mluvím o těch občanech. Tam bylo 100 000 občanů, a o to tady jde.

Takže to jsou ty pravé důvody. A stav, kdy předseda vlády takovýmto způsobem osočuje občany České republiky, nelze vnímat jinak, než jako útok na občanská práva a základní demokratické principy. Požadujeme, aby premiér svá tvrzení vůči téměř 100 000 zúčastněných občanů, buď doložil jasnými důkazy, nebo ať se účastníkům demonstrace veřejně omluví a následně odstoupí ze své funkce. Takže znova zopakuji, jako druhý bod navrhuji bod s názvem: Premiér Fiala z ODS lživě a arogantně obvinil a urazil až 100 000 občanů - to je ten název, a jenom dodám, kteří se zúčastnili té sobotní demonstrace.

Dále tady mám připravený bod číslo 3, který bych chtěl navrhnout jako třetí bod dnešní schůze Poslanecké sněmovny, a to je bod s názvem: Fialova vláda nehájí české zájmy, ale je vazalem Bruselu a Berlína. A nyní bych to zdůvodnil. Německo prosazuje definitivní konec suverenity států v Evropské unii. Německý spolkový kancléř Olaf Scholz při své návštěvě Prahy minulý týden již poněkolikáté veřejně navrhl, aby při hlasováních v Evropské radě přestal platit princip jednomyslnosti a právo veta členských států, a to včetně oblastí daňové, obranné a zahraniční politiky. Pokud by se tento dlouhodobý německý plán realizoval, šlo by o definitivní konec státní suverenity České republiky, jejíž občané by se ocitli zcela v područí cizích zájmů, zejména Berlína a Bruselu.

Je naprosto šokující, že se premiér Petr Fiala z ODS ani ministr zahraničí Jan Lipavský z Pirátů proti tomuto mocensky arogantnímu postoji německého kancléře okamžitě tvrdě nevyhranili, a v minulosti ho označili jako vhodný. Je tak zcela evidentní, že vláda Petra Fialy ve složení ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Pirátů a STAN, nehájí národní zájmy a suverenitu České republiky, ale je vazalem zejména Německa. Ostatně proslýchá se, že premiér Petr Fiala, protože s tou vládou to jde už z kopce, a už sílí volání - pochopitelně 80 % občanů už vaší vládě nedůvěřuje podle průzkumu, takže drtivá většina, tak už se vidí na místě eurokomisaře, takže proto jde ještě o to víc na ruku Berlínu a Bruselu, místo paní Jourové z hnutí ANO, která ale také nehájí zájmy České republiky.

Musím říci, že je zcela evidentní, že vaše vláda nehájí zájmy a suverenitu České republiky. Postoj německého kancléře činí naléhavým přijetí návrhu SPD na zákon o referendu, včetně možnosti hlasování o vystoupení České republiky z Evropské unie, ve kterém by se všichni naši občané mohli k této zásadní otázce vyjádřit. Současná vláda ale jeho projednání ve Sněmovně dlouhodobě odkládá. A musím říci, že bohužel i poslanci hnutí ANO tady jasně řekli letos, že jsou proti zákonu o referendu. Řekla to tady v zastoupení poslanců hnutí ANO paní poslankyně Válková. Takže hnutí SPD je jedinou stranou, která tady prosazuje demokracii, prosazuje to, aby tady platil zákon o referendu, a my budeme dál bojovat za to, aby tady byla v České republice demokracie, nikoli ta cenzura, kterou tady nastavuje vláda Petra Fialy. Dokonce jak jste na vládě vytvořili novou pozici vrchního cenzora, nějaký ten pan Klíma, že si ho lidé platí, za to, aby... To je ten, jak zpracoval tu výzvu vláda Petra Fialy, jak jste na jaře udělali ten web, vládní web, a vyzývali jste občany, aby se práskali a nahlašovali vzájemně, když má někdo jiný názor, než prosazuje vaše vláda. Totalita nejhoršího kalibru.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Takže my naopak chceme zákon o referendu, chceme přímou volbu a odvolatelnost politiků, to je přesně to, co prosazuje SPD. Takže to byl bod číslo tři. A bod číslo čtyři bych nazval, nebo ten název, který navrhuji jako čtvrtý bod pořadu dnešní schůze Poslanecké sněmovny, bod s názvem Reparace za nacistickou okupaci. Hnutí SPD prosazuje, aby česká vláda, podobně jako polská, požadovala na Německu reparace za nacistickou okupaci. Polsko se rozhodlo oficiálně žádat po Německu vyplacení válečných reparací za období nacistické okupace, oznámil to minulý týden u příležitosti připomínky 83. výročí... (V sále je silný hluk.) Můžu poprosit o klid trošku?

Takže oznámil to minulý týden u příležitosti připomínky 83. výročí vypuknutí druhé světové války klíčový polský politik Jaroslaw Kaczynski, předseda vládnoucí strany Právo a spravedlnost. Náhrada za škody, které má Německo Polsku zaplatit, činí 6,2 bilionu zlotých. Což je zhruba 32 bilionů korun. Tento polský požadavek zároveň ukazuje na zbabělost a lhaní mnoha českých vládních politiků, kteří opakovaně tvrdili, že žádat Německo o úhradu válečných reparací není již právně ani politicky možné.

Hnutí SPD jako jediná politická síla se dlouhodobě veřejně hlásí k myšlence, že i Česká republika musí po Německu požadovat urychlené vyplacení reparací, které nám Německo jako následnický stát nacistické Třetí říše, dluží. Dodnes nám je dluží za brutální okupaci českých zemí v letech 1939 až 1945, smrt více než 360 000 našich občanů a za způsobení ohromných hospodářských a majetkových škod. Máme na to evidentní právní nárok a jsme tím povinni našim předkům a všem obětem nacistické okupace. Právo na vyplacení těchto válečných reparací nám přiznala Postupimská konference i reparační konference v Paříži. Z celkové částky přiznané nám Pařížskou reparační smlouvou, což bylo 306 miliard korun v tehdejší měně, nám Německo dosud zaplatilo pouze 0,07 %, tedy necelou tisícinu. Podle hodnověrných odhadů a propočtů na základě vývoje hodnoty měny a cen nám tedy Německo dluží ještě minimálně 4 biliony korun, přičemž některé odhady hovoří až o 15 bilionech. Čili ta situace je kvůli dosavadním vládám taková, že Němci si za naše peníze zvýšili životní úroveň a my tady máme zbytečně nízké platy a naši občané se potýkají s problémy, přestože peníze tady mohly být.

Již v minulém období SPD, konkrétně já jsem písemně požádal vládu tehdejšího premiéra Andreje Babiše z hnutí ANO, aby reparace vymáhala. Napsal jsem dopis i ministrovi Petříčkovi, ministrovi zahraničí v minulém období za ČSSD. Ale Babišova vláda to odmítla s poukazem na možné narušení česko-německých vztahů. Tak to je tedy výborné. Takže místo, abychom dostali až 15 bilionů korun a místo abychom se chovali sebevědomě a pronárodně, pročesky, jako to dělají například Poláci, ale i Řekové už otevřeli tuto otázku, i řecká vláda, tak prostě servilita vůči Bruselu a Berlínu trvá. V úklonu, v úklonu jsou české vlády před nimi.

Hnutí SPD podporuje tento požadavek Polska vůči Německu jako oprávněný. A jsme přesvědčeni, že stejným způsobem musí postupovat i Česká republika. A v tomto smyslu už jsem také přichystal dopis premiérovi Petrovi Fialovi, který mu budu tento týden posílat. No a počkáme si na odpověď. Já tu odpověď znám. Zase se bude bát. On je bázlivý. No bát. On je přesvědčen o tom, že je potřeba být servilní vůči Bruselu, Berlínu a Washingtonu a ještě bůh ví komu. A SPD říká jasnou věc: My nejsme ani proruští, ani proberlínští, ani probruselští, ani pročínští, ani prokyjevští, ani proameričtí. Pro nás je Česká republika na prvním místě a český občan je na prvním místě. A tuto politiku bude SPD dál prosazovat. Děkuju za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…