Okamura (SPD): Ukázalo se, že košile je bližší než kabát

21.04.2020 16:23

Projev na 45. schůzi Poslanecké sněmovny 21. dubna 2020 k návrhu vyhlášení referenda o vystoupení z Evropské unie

Okamura (SPD): Ukázalo se, že košile je bližší než kabát
Foto: repro Youtube, BR
Popisek: Tomio Okamura

Vážené dámy a pánové,

navrhuji zařadit jménem SPD na program schůze sněmovny zítra odpoledne po bodech v legislativní nouzi, abychom nezdržovali, tak navrhuji zařadit již počtrnácté mimořádný bod, a tím je vyhlášení referenda o vystoupení z Evropské unie.

Jak víte, je to téma, které SPD dlouhodobě prosazuje. To není nic nového. Ale to, co si zaslouží skutečně zvážit tento náš návrh, je velká ekonomická krize, na jejímž prahu stojíme. Stávající zdravotní krize nám ukázala neschopnost a škodlivost EU. A na straně druhé se ukázalo, že v čase nouze jsou to právě národní státy, které mohou a musí, pokud chtějí, chránit svoje občany, a pravdou je, že se ukázalo, že neexistuje žádná zásadní evropská solidarita, protože když šlo o zdravotnický materiál, tak národní státy nejen zakázaly vývoz, ale ještě si ho vzájemně, lidově řečeno, kradly.

Ano, ukázalo se, že košile je bližší než kabát. Ukázalo se, že svůj smysl neztratily ani národní hranice. Myslím, že bychom se měli podívat pravdě do očí a opustit lživé a umělé mýty o nějaké ekonomické výhodnosti EU. Jen díky sankcím proti Rusku jsme přišli odhadem Svazu průmyslu a obchodu asi o bilion korun. Sama Evropská komise nacenila náklady na uplatňování směrnic na 3,4 % HDP, tedy v našem případě přibližně 200 mld. ročně. Tedy náklady zdaleka přesahují příjmy z dotací. A pokud si někdo troufne vytahovat nějaké dotace, tak řekněte pravdu, že na projektech se musíme podílet vlastními penězi, a peníze, které přijdou z Bruselu, jsou z většiny naše peníze, které tam posíláme, a to nejen přímými odvody, ale mimo jiné tam plyne velká část našich příjmů za dovozní cla.

Známe už také studie západních ekonomů, kteří otevřeně píší o tom, že například Česká republika patří k těm, co na Evropské unii prodělávají v součtu všeho nejvíce. Podívejme se pravdě do očí. Západní státy prodělávají dlouhodobou odbytovou krizi, a ne my, ale oni potřebovali navázat území východní Evropy, kam by expandovaly. Pro ně bylo výhodné nás přijmout do EU. Pro ně bylo přece výhodné svázat nás podmínkami a směrnicemi tak, že jsme vazalská ekonomická kolonie, která je odbytištěm jejich druhořadých produktů a současně je levnou montovnou, která vydělává na jejich vysokou životní úroveň.

Anketa

Podporujete návrh SPD, abyste mohli v referendu hlasovat o vystoupení z EU?

97%
3%
hlasovalo: 26041 lidí

Pokud jde o svobodný obchod, i slepý vidí, že dobrý obchodník EU nejen nepotřebuje, ale byla by mu na obtíž. Nejlepší ekonomiky světa - Čína, USA, Japonsko a další, nejsou v EU, a jsou samozřejmě daleko úspěšnější, než EU. A doufám, že nikoho tady nenapadají slabomyslné argumenty typu: Vystoupením zahyne náš byznys s unií. Myslím si, že ani největší ekonomický laik si nemyslí, že západní a hlavně německé firmy zavřou své fabriky u nás. Že přestanou dodávat do nadnárodních obchodních řetězců v naší zemi, že se vzdají stamiliardových byznysů, které v České republice mají. Tak zaslepení, jako mnozí naši probruselští politici či novináři, skutečně nejsou. A západní firmy v případě našeho vystoupení budou první lobbovat, za co nejlepší podmínky pro import a export, protože půjde ne o naše, ale o jejich peníze a byznys.

Na rozdíl od Británie jsme skutečně z velké části živiteli mnohých německých a francouzských voličů, a nikdo si netroufne na tyhle příjmy sáhnout. Pokud ano, tak to bude finálně k našemu prospěchu. Jak víme, omezení obchodu s Ruskem přineslo na straně jedné gigantické ztráty českým firmám, a Rusko to motivovalo k soběstačnosti. A naše firmy prostě na ruském trhu nahradily ty ruské.

Vážené dámy a pánové, jak jsem řekl, navrhuji zařadit mimořádný bod s názvem Referendum o vystoupení České republiky z Evropské unie, a to tuto středu po bodech v legislativní nouzi. A jak jsem říkal, hnutí SPD ho tady ve sněmovně navrhuje již historicky počtrnácté. A zatím třináctkrát jste nám zařazení tohoto bodu zamítli. Takže SPD je jedinou stranou, která žádá referendum, referendum o vystoupení z EU, a budeme dál bojovat za svobodu a suverenitu České republiky. A v případě, že nám tento bod odsouhlasíte, tak navrhuji usnesení v tomto znění: "Poslanecká sněmovna ukládá vládě vypracovat zákon o referendu o vystoupení z EU".

Bez ohledu na vládu, která bezesporu odmítne návrh, aby občané sami demokraticky o sobě rozhodli, máme za SPD připravený vlastní návrh zákona o referendu, o vystoupení z EU, který přímo vychází z dikce a principů už přijatého referenda o vstupu do unie. Tento zákon jménem SPD předložíme do sněmovny.

Děkuji za pozornost.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zastavení diskuse ohledně změny občanského zákoníku…