Okamura (SPD): Vše se děje ve jménu šílenství Green Deal

16.03.2023 11:02 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k uvažovanému povinnému zateplování budov.

Okamura (SPD): Vše se děje ve jménu šílenství Green Deal
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Šéf SPD Tomio Okamura v pořadu Partie.

Evropská unie via facti prosazuje brutální zdražení bydlení a domů. Evropský parlament v úterý schválil, že majitelé domů a bytů budou muset do deseti let výrazně snížit jejich energetickou náročnost. Nové budovy mají mít od roku 2028 nulové emise a povinné solární panely. To brutálně zdraží už tak drahou výstavbu a přinese to obrovské náklady na starší domy. Vše se děje ve jménu šílenství Green Deal. Green Deal schválil tehdejší premiér Andrej Babiš a podporuje ho i vláda Petra Fialy. Hnutí SPD odmítá klima-šílenství Evropské unie a diktát Bruselu!

O věci informoval iDnes.cz. Pro směrnici hlasovali pouze čtyři čeští europoslanci. Tři z nich, pirátští zástupci Markéta Gregorová, Mikuláš Peksa a Marcel Kolaja, jsou z frakce Zelených. Podporu návrh získal i od Luďka Niedermayera z lidovecké frakce. Návrh pochází z pera Evropské komise, jejíž místopředsedkyní je Věra Jourová z Babišova hnutí ANO.

Předseda Občanského sdružení majitelů domů (OSMD) Milan Krček považuje schválený návrh směrnice na podporu renovací budov v Evropské unii za nereálný a aktivistický. Podle něj jde o bezprecedentní zásah do práv především soukromých majitelů nemovitostí. Podle schváleného návrhu by obytné budovy měly do roku 2033 dosáhnout minimálně energetické náročnosti třídy D, což může podle Krčka vyvolat i paniku a způsobí to další nárůst cen stavebních materiálů i prací.  Křeček že EU tímto dává zhruba osm let na renovaci zhruba 35 až 40 procent všech budov v unii.

Nově vzniklé budovy mají mít nulové emise a povinně solární panely na střeše, pokud je to technicky a ekonomicky možné. Pro soukromý sektor má nařízení platit od roku 2028, pro nové budovy, které vlastní či využívá veřejný sektor, dokonce od roku 2026. Podle návrhu mají nové a významně renovované budovy přestat používat od roku 2035 jakákoli fosilní paliva pro vytápění.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…