Okamura (SPD): Zelenskyj se snažil vyhnout placení daní

28.04.2022 10:06 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k ukrajinskému prezidentovi.

Okamura (SPD): Zelenskyj se snažil vyhnout placení daní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Web Novinky.cz upozornil, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, na jehož aktivity v daňových rájích ukázaly materiály z projektu Pandora Papers, se ocitl mezi více než stovkou politiků, kteří se ve své zemi snažili vyhnout placení daní. „Je to špatné znamení,“ komentovala zveřejnění materiálů politoložka Iryna Serovová v televizi 5 kanal. Podle dokumentů Pandora Papers se Zelenskyj nejen „paktoval“ s oligarchou Ihorem Kolomojským, který kvůli praní špinavých peněz čelí sankcím USA, ale pravděpodobně dosud těží z prostředků, které mu miliardář posílal do offshorových firem.

Získané prostředky spolu s partou kolem zábavního Studia Kvartál 95 ukládali zřejmě mimo jiné do luxusních nemovitostí v prestižní londýnské čtvrti. Čtvrtinu aktiv z hlavní firmy přitom těsně před zvolením do prezidentské funkce Zelenskyj předal příteli a partnerovi v byznysu Serhiji Šefirovi, kterého pak jmenoval hlavním poradcem v prezidentském úřadu.

Ještě před oficiální publikací materiálů Panama Papers v britských a dalších médiích uspořádala investigativní skupina Slidstvo.info v Kyjevě promítání filmu nazvaného Offshor 95 s narážkou na název Zelenského Studia. Premiéře v budově kyjevské opery se prý úřady snažily zamezit s tím, že nejde proud. Promítání pak vyvolalo značný zájem a následně jej na síti YouTube vidělo přes 1,2 milionu uživatelů.

Právě tajné účty v daňových rájích přitom vytýkal předchůdci Petru Porošenkovi, který své majetky také „schovával“ v daňových rájích. Ve volbách to Zelenskému vyneslo podporu 73 procent voličů, avšak následně se ukázalo, že v době, kdy svého soupeře pranýřoval, vládl „offshorové říši“ založené už v roce 2012.

Ačkoli po zvolení prezidentem se podílu vzdal, výhody prý nadále měla firma Film Heritage, registrována na Zelenského manželku ve středoamerickém daňovém ráji ve státu Belize.

Celý článek ZDE.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…