Okamura: Spekulanti s lidskou bídou si i letos přijdou miliony z naší společné kapsy

02.07.2014 18:00

K vládní novele zákona o hmotné nouzi a dalším vládním návrhům.

Okamura: Spekulanti s lidskou bídou si i letos přijdou miliony z naší společné kapsy
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Tomio Okamura

Vláda dnes projednávala zákon o pomoci v hmotné nouzi a předložila svůj návrh na to, jak skoncovat se zneužíváním doplatku na bydlení v nechvalně známých ubytovnách. V základních principech se shoduje s návrhem hnutí Úsvit, který jsme jako funkční řešení předložili do Sněmovny už na konci minulého roku po konzultaci se starosty obcí postižených koncentrací nepřizpůsobivých občanů. Koalice zákon Úsvitu ústy ministra Dienstbiera tehdy veřejně odmítla pod záminkou, že do dvou měsíců připraví návrh vlastní, což se samozřejmě nestalo – již od slibu ministra uplynuly čtyři měsíce. Ročně se na příspěvky na bydlení vyplatí 10 miliard korun - takže nejen vláda ale i my občané si umíme spočítat, že spekulanti s lidskou bídou si i letos přijdou za každý promarněný měsíc kvůli laxnosti vlády na další miliony z naší společné kapsy - a to naprosto neoprávněně a zbytečně. Vládní návrh ještě nebyl předložen do Sněmovny, ale z řad regionálních politiků je vládní novela už dnes  označována jako nedostatečná. Náměstek primátora Ostravy uvedl, že pro jeho město tento návrh řešení neznamená. Nadále prý budou moci vznikat ubytovny bez toho, aby je kdokoli mohl regulovat.

Vláda, přesněji zřejmě někteří její členové, dosud neuměli nebo dokonce nechtěli najít rychlé a přímé řešení pod záminkou ochrany práv diskriminovaných menšin. Neuvědomují si přitom, že neřešením problému nechrání Romy nebo chudé, ale úplně jinou menšinu - menšinu lichvářů a spekulantů.  

Na druhou stranu od počátku říkáme, že zákon je třeba a  jsme vděční za stávající snahu ministryně Tominové, která prosadila alespoň nějaký posun a vládní návrh, který alespoň v základních principech kopíruje náš návrh, se  budeme snažit ve Sněmovně přepracovat tak, aby jednou pro vždy skoncoval se zneužíváním státních příspěvků na bydlení a s parazitováním na chudobě.


 Vláda dnes rovněž schválila zásadní daňové změny - zavést se má nižší sazba DPH na léky, knihy a dětskou výživu. Tento krok určitě vítáme, protože ulehčí především rodinám a starším lidem. Nelíbí se nám ale, že ze seznamu vypadly dětské pleny. Nejsem si vůbec jistý, jestli premiér Sobotka vyvinul dostatečné úsilí, aby pro nás v EU vyjednal potřebnou výjimku. Jsme rádi, že vláda podpořila i bod z volebního programu Úsvitu a to obnovení slevy na dani pro pracující důchodce, která dává důchodcům alespoň možnost zlepšit svoji neutěšenou situaci, kterou bohužel nenapraví ani vládní plošná procentuální valorizace důchodů o 1,8%, kdy lidem s nejnižšími důchody dojde k navýšení o pouhé desítky korun. Úsvit oproti tomu navrhoval zvýšení všech stejnou částkou, abychom zastavili rozevírání sociálních nůžek mezi důchodci a pomohli především těm nejchudším. Náš návrh byl však paní ministryní za vládu odmítnut. Vítáme také zvýšení slevy na dani za druhé a třetí dítě a pozitivně vnímáme i zavedení porodného na druhé dítě. Budeme prosazovat,  aby se všechny tyto návrhy projednaly již na nejbližší mimořádné schůzi Sněmovny v půlce července tak, aby všechny tyto úlevy pro občany mohly platit už od začátku nového roku.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomio Okamura

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

18:09 Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

Předseda vlády Petr Fiala vystoupil v úterý 23. dubna 2024 s projevem na 3. summitu Zdravotnického d…