Okamura: V čím zájmu je zhoršení vztahů mezi Ruskem a Českou republikou?

12.04.2020 6:31

Komentář na facebookovém profilu k událostem uplynulého týdne

Okamura: V čím zájmu je zhoršení vztahů mezi Ruskem a Českou republikou?
Foto: repro Youtube, BR
Popisek: Tomio Okamura

Věřím, že si u Vás doma nenecháváte ujít idylku Velikonoc. K nim patří i tradiční dobroty, jako jsou sladké snídaně s mazanci a zatočenými jidáši. Ten, kdo stihl sníst na Zelený čtvrtek zatočeného Jidáše, bude podle velikonočních tradic hodně zdráv. Samozřejmě tím nezpochybňuji nutná opatření, která jsme dnes nuceni odpovědně dodržovat. Zajímavé je, že pokud si jidáše dáváme s medem, posiluje to prý plodnost. Vzhledem k tomu, že pan premiér chce, abychom trávili Velikonoce doma, je zde velká pravděpodobnost, že zvýšíme počet českých vlastenek a vlastenců.

A teď aktualita. Kruh se uzavřel - právě jsem poslal poděkování mému kontaktu do japonské firmy Toyama chemical, která vyrábí lék favipiravir, neboli Avigan, který působí proti koronaviru. Jak víte, tak na základě mého předjednání dodá Japonsko tento lék České republice. A část zdarma. Firmu jsem oslovil 19. března, stejně jako japonského velvyslance, dostal jsem kladnou odpověď, zapojili jsme i japonské ministerstvo zahraničí, a poté jsem domluvené kontakty předal českému ministrovi zdravotnictví Vojtěchovi, aby věc oficiálně za ČR dotáhl. A předevčírem 9. dubna ministr Vojtěch zveřejnil, že se akce podařila, a lék se dostane k českým pacientům. Mám z toho radost a ani mi nevadí cenzura médií, která schválně o tomto mlčí, aby nemělo SPD žádné kladné body. Důležité pro mě je, že se sem podařilo dostat pomoc našim nemocným lidem a pomůže jim to.

A pojďme dál. Jak jste si jistě všimli, tak premiér Babiš hraje ohledně odstranění sochy maršála Koněva z Prahy 6 mrtvého brouka a neřekl pro ani proti. Já jsem však přesvědčen, že premiér nemůže v zásadních mezinárodně-politických postojích donekonečna lavírovat, jen aby nepřišel o část svých voličů, takže jsem dnes na premiéra podal interpelaci s jasným dotazem - "Jste pro nebo proti"? Aby veřejnost měla jasno. Premiér mi musí nejpozději do 30 dnů odpovědět. Jak je možné, že premiér mlčí k této mezinárodní diplomatické katastrofě České republiky. Každý rozumný člověk ví, že spolupráce je vždy prospěšnější, než nenávist a zloba. Svět, ve kterém nebude Rusko náš nepřítel, bude vždy pro Českou republiku bezpečnější než když se část českých politiků a novinářů pokouší o opak.

Včera jsem zaznamenal, že se do případu odstranění sochy maršála Koněva vložilo české ministerstvo zahraničí vedené ministrem Petříčkem z ČSSD. Jak víte, Rusko zahájilo trestní stíhání starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře z TOP09 pro odstranění sochy jejich národního vojenského hrdiny maršála Koněva. Maršál Koněv je mezinárodně uznáván jako vítěz nad německým nacismem, osvobodil koncentrační tábor v Osvětimi, Berlín a je nositelem také mnoha západních mimořádných vyznamenání a ocenění včetně ocenění od prezidenta Československé republiky Edvarda Beneše. A české ministerstvo zahraničí je prý pobouřeno faktem, že si Rusko dovolilo stíhat starostu Prahy 6.

Především je třeba říci, že skutek pana Koláře, který jak známo nazývá občany spodinou, naprosto fatálně poškodí vztahy mezi Českou republikou a Ruskem. Musíme se ptát, byl tak hloupý nebo navedený? Je nutné se dále ptát, v čím zájmu je zhoršení vztahů mezi Ruskem a Českou republikou. České ministerstvo zahraničí se svým včerejším vyjádřením se v podstatě postavilo do role alibistického obhájce starosty Prahy 6. Ve své podstatě se teď z pana starosty bude dělat oběť zlého Ruska. Co k tomu dodat, hlavně je třeba zdůraznit, že svět, ve kterém si z Ruska děláme zbytečně svého nepřítele, může být pro nás velmi nebezpečný.

Ministr zahraničí Petříček z ČSSD i starosta Kolář z TOP09 si neuvědomují dvě důležité věci, které jim potvrdí každý historik nebo diplomat. Za prvé, stejně jako každá jiná velmoc, Rusko nezapomíná na urážky, za druhé, Rusko je velmoc, která na urážky dokáže velmi ostře reagovat a má na to prostředky a možnosti. Naposledy se o tom přesvědčilo Turecko. Četl jsem v mediích, že pan starosta Kolář má ze svého trestního stíhání v Rusku obavy. Myslím, že zcela oprávněně. Rusko si svoje účty vždy vyrovná. Bohužel součástí tohoto účtu nemusíte být, pane starosto, pouze Vy sám, zatáhl jste do toho celou Českou republiku. A pokud si myslíte, pane starosto, že Vás budou bránit ti, pro které jste to udělal, tak se velmi mýlíte, pro ty jste pouze užitečný idiot.

Ke svátečnímu tématu si dovolím jen jednu z dobrých zpráv – firmy, které vyrábějí ochranné zdravotní pomůcky, hlásí za březen až dvojnásobné obraty a zdá se, že trh poroste a je tu velká příležitost proto ty, kdo nestojí na místě a přemýšlí o možnostech. Protože možnosti, jak něco dobrého udělat, jsou vždy a Velikonoce jsou koneckonců svátkem zásadního obratu, zmrtvýchvstání a oživení. Kaňkou na této zprávě je bohužel oznámení vlády Andreje Babiše, že vláda hodlá odebírat zdravotní pomůcky pro stát od americké firmy, nikoliv od českých. To považuji za velmi špatný krok vlády hnutí ANO, ČSSD a KSČM.

Chtěl bych na závěr poděkovat všem, kteří jsou v těchto velikonočních dnech v práci, aby chránili naše zdraví nebo abychom si mohli o Velikonocích koupit něco dobrého nebo potřebného. Buďme odpovědní k sobě i k druhým a snažme se o pozitivní náladu. Máme krásné jaro. Přeji Vám i vašim blízkým, aby od teď už jen přibývalo radosti a naše země ožila a s jarem rozkvetla do ještě větší krásy.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…