Opatrný (ANO): Kroměřížský masopust se ponese v duchu zábavy a veselí

24.01.2023 13:05

Masopustní veselí, radovánky, maškary a tradiční dobroty ovládnou Kroměříž v sobotu 18. února. Program na Hanáckém náměstí a stylový masopustní jarmark tu připravuje Dům kultury, průvod maškar, který projde částí města, si pro letošek vzali na starost kroměřížské folklorní soubory Klubíčko a Hanácké sóbor.

Opatrný (ANO): Kroměřížský masopust se ponese v duchu zábavy a veselí
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

„První společenská akce roku pod širým nebem jistě přiláká na Hanácké náměstí všechny, kteří se chtějí bavit, i ty, kteří si chtějí pochutnat. Společně budeme moci strávit příjemný sváteční den, který tak trochu avizuje blížící se konec zimy,“ uvedl starosta Tomáš Opatrný. 

Anketa

Kdo víc rozděluje společnost?

hlasovalo: 42135 lidí

Již v 9 hodin se vydá na svou pochůzku městem masopustní průvod. Každý, kdo chce být jeho členem, může v masce ráno přijít ke Klubíčku u ZŠ Zachar. Tradiční maškary, mezi nimiž nebude chybět medvěd s medvědářem, kominík, četník či bába s nůší, jistě pobaví kolemjdoucí a obyvatele města. Průvod dorazí po desáté hodině na Hanácké náměstí. Slavnostního zahájení jarmarku se tu ujme v 10.15 hodin starosta města Tomáš Opatrný, kterého čeká nezbytný tanec s medvědem. Na 11. hodinu je připravené vystoupení kejklíře a klauna Kašpara Kuby. Od 14 do 15 hodin bude ledová plocha na Hanáckém náměstí vyhrazena reji masek, zábavě a soutěžím, které pro nejmenší připravili trenéři z HK Kroměříž. Od 10 hodin bude hrát cimbálová muzika Kotrňáci s primášem Antonínem Bradáčem. A mezi 10. a 16. hodinou si budou moct děti užít tvoření v dětských dílničkách.

Stánky masopustního jarmarku budou otevřené od 9 do 17 hodin. Jejich majitelé a prodejci nabídnou návštěvníkům nejrozmanitější sortiment, kterému budou vévodit dobroty spojené s masopustem, zabijačkové výrobky, klobásy, speciality z udírny, ale i sladkosti, koláče hanácké i valašské, perníky a samozřejmě nápoje k zahřátí a třeba i ochlazení. „Vstup na Hanácké náměstí a všechny body programu jsou pro návštěvníky samozřejmě zdarma,“ doplnil ředitel Domu kultury Pavel Sedláček.

Masopust zvaný také ostatky, končiny, fašank, voračky či šibřinky je svátkem, který býval a je příležitostí k zábavě a hojné konzumaci dobrého jídla a pití. Předchází totiž čtyřicetidennímu předvelikonočnímu půstu, proto je třeba se poveselit a najíst „do zásoby“. Provázejí jej tradiční zábavy a veselice spojené s hlučným a veselým průvodem maškar. Obyčeje dodržované o masopustu se v jednotlivých oblastech lišily.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.