Opatrný (ANO): Kroměřížský masopust se ponese v duchu zábavy a veselí

24.01.2023 13:05

Masopustní veselí, radovánky, maškary a tradiční dobroty ovládnou Kroměříž v sobotu 18. února. Program na Hanáckém náměstí a stylový masopustní jarmark tu připravuje Dům kultury, průvod maškar, který projde částí města, si pro letošek vzali na starost kroměřížské folklorní soubory Klubíčko a Hanácké sóbor.

Opatrný (ANO): Kroměřížský masopust se ponese v duchu zábavy a veselí
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

„První společenská akce roku pod širým nebem jistě přiláká na Hanácké náměstí všechny, kteří se chtějí bavit, i ty, kteří si chtějí pochutnat. Společně budeme moci strávit příjemný sváteční den, který tak trochu avizuje blížící se konec zimy,“ uvedl starosta Tomáš Opatrný. 

Anketa

Kdo víc rozděluje společnost?

hlasovalo: 42148 lidí

Již v 9 hodin se vydá na svou pochůzku městem masopustní průvod. Každý, kdo chce být jeho členem, může v masce ráno přijít ke Klubíčku u ZŠ Zachar. Tradiční maškary, mezi nimiž nebude chybět medvěd s medvědářem, kominík, četník či bába s nůší, jistě pobaví kolemjdoucí a obyvatele města. Průvod dorazí po desáté hodině na Hanácké náměstí. Slavnostního zahájení jarmarku se tu ujme v 10.15 hodin starosta města Tomáš Opatrný, kterého čeká nezbytný tanec s medvědem. Na 11. hodinu je připravené vystoupení kejklíře a klauna Kašpara Kuby. Od 14 do 15 hodin bude ledová plocha na Hanáckém náměstí vyhrazena reji masek, zábavě a soutěžím, které pro nejmenší připravili trenéři z HK Kroměříž. Od 10 hodin bude hrát cimbálová muzika Kotrňáci s primášem Antonínem Bradáčem. A mezi 10. a 16. hodinou si budou moct děti užít tvoření v dětských dílničkách.

Stánky masopustního jarmarku budou otevřené od 9 do 17 hodin. Jejich majitelé a prodejci nabídnou návštěvníkům nejrozmanitější sortiment, kterému budou vévodit dobroty spojené s masopustem, zabijačkové výrobky, klobásy, speciality z udírny, ale i sladkosti, koláče hanácké i valašské, perníky a samozřejmě nápoje k zahřátí a třeba i ochlazení. „Vstup na Hanácké náměstí a všechny body programu jsou pro návštěvníky samozřejmě zdarma,“ doplnil ředitel Domu kultury Pavel Sedláček.

Masopust zvaný také ostatky, končiny, fašank, voračky či šibřinky je svátkem, který býval a je příležitostí k zábavě a hojné konzumaci dobrého jídla a pití. Předchází totiž čtyřicetidennímu předvelikonočnímu půstu, proto je třeba se poveselit a najíst „do zásoby“. Provázejí jej tradiční zábavy a veselice spojené s hlučným a veselým průvodem maškar. Obyčeje dodržované o masopustu se v jednotlivých oblastech lišily.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zahradil (ODS): Snaha mainstreamových médií omezit regulacemi konkurenci na mediálním trhu

21:03 Zahradil (ODS): Snaha mainstreamových médií omezit regulacemi konkurenci na mediálním trhu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke konferenci o svobodě slova.