Otys (TOP 09): Vřídlo se zavírat ani přesouvat nebude

08.02.2019 12:11

Před volbami se měl Lázeňský dům Bílý Kříž a jeho okolí stát plánovaným místem odpočinku technologie pod Vřídelní kolonádou z důvodu její rekonstrukce.

Otys (TOP 09): Vřídlo se zavírat ani přesouvat nebude
Foto: TOP 09
Popisek: Lukáš Otys, místopředseda TOP 09

Nové vedení magistrátu si přeje však krenotechnologii včetně jímacích nádrží na vřídelní vodu nechat na původním místě.

Rozebere a nahradí pouze stropní konstrukci a opraví skleněnou část vřídelní síně. Podle primátorčina náměstka pro investice Petra Bursíkaje toto řešení nejen levnější, ale také rychlejší.

„Úvaha byla taková, že se vymístí krenotechnologie, udělá se úprava předprostoru a začne se řešit havarijní stav objektu. Tím, že nebudeme vymisťovat krenotechnologii a nebudeme dělat úpravu předprostoru, tak budeme řešit pouze havarijní stav objektu samotného,“ vysvětlil.

Radní zakázky související se stěhováním technologie zrušili. Samotné stěhování mělo stát 21 milionů korun, dalších 5,4 milionu mělo jít do úprav kolonádního předprostoru.

Novým a prý mnohem levnějším a šetrnějším řešením se již zabývá karlovarský hydrogeolog a člen skupiny ArchaVary Tomáše Vylita, který ujistil širokou veřejnost i odborníky, že  během samotné rekonstrukce vřídelní síně bude  v plném provozu jímání, separace, měření a regulace zdrojů termominerální vody a distribuce výtěžku z nich.

V současné době se podle něj konají koordinační schůzky mezi statikem a odpovědnými pracovníky Správy pramenů a kolonád, respektive Českého inspektorátu lázní a zřídel. Přispět by měly k rychlému, ale pokud možno co nejméně rizikovému postupu nápravy havarijního stavu.

„Navržený postup s nezbytnou podmínkou minimalizace rizika ovlivnění zdrojů termy lze považovat za vhodný jak z hlediska technického, tak ekonomického a časového. Sanace havarijního stavu nebrání dalším úvahám o budoucích stavbách na místě dnešní kolonády,“ uvedl Tomáš Vylita.

Po seznámení s danou tématikou a s plánem rekonstrukce byl zaskočen i předseda TOP 09 Karlovarského kraje Lukáš Otys který se vyjádřil  k situaci takto: "Celou situaci kolem havarijního stavu vřídelní kolonády pravidelně sleduji a konzultuji s odborníky v daném oboru, pevně věřím slovům a připravované rekonstrukci pod vedením pana hydrogeologa Tomáše Vylity, avšak podivuji se, že vedení radnice zastoupenou primátorkou nepokračuje a nežádá dotace na tento projekt z ministerstva zdravotnictví a od Českého inspektorátu lázní, kde dle mých informací již v minulém roce podal příslušné žádosti bývalý primátor Petr Kulhánek."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce