Pacal (Pro Třebíč): Rekonstrukce větrného mlýna začne příští rok

14.09.2019 20:33

Třebíč bude v roce 2020 opravovat jednu z dominant města, téměř 200 let starý větrný mlýn na Kanciborku. Budova bude sloužit jako expozice koželužství i dobového bydlení a do roku 2021 tak v Třebíči přibude další turistický cíl.

Pacal (Pro Třebíč): Rekonstrukce větrného mlýna začne příští rok
Foto: ProTrebic.cz
Popisek: Pavel Pacal, Pro Třebíč

Mlýn byl postaven v roce 1836 pro potřeby Budischowského závodů a mlela se v něm smrková i borová kůra na takzvané tříslo. To sloužilo koželuhům k čištění kůží. Od počátku 20. století je vlastníkem této technické památky město Třebíč.

„V přízemí větrníku bude expozice koželužství, jako připomínka rodiny Budischowských, která mlýn postavila,“ uvedl starosta města Pavel Pacal.

Větší stavební úpravy budovy proběhly v sedmdesátých letech minulého století. Před dvěma lety nechalo město opravit šindelovou střechu a odstranit kovové lopatky, které byly vyrobeny koncem sedmdesátých let a s původním vybavením mlýna neměly nic společného. Poháněny byly elektromotorem. Plánovaná rekonstrukce s obnovou lopatek mlýna počítá.

„Od roku 1929 až do roku 1977 sloužila budova mlýna k sociálnímu bydlení. Proto si v prvním patře větrníku budou moci lidé prohlédnout expozici dobového bydlení,“ přiblížil záměry města Pavel Pacal.

Ve druhém patře bude zázemí pro zaměstnance i pro ovládání lopatek větrného mlýna. Zpřístupnění budovy pro veřejnost plánuje radnice do konce příštího roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…