Paroubek: Bernanke má pravdu. Německo by nemělo využívat svého postavení v Emu

23.07.2015 8:59

Bývalý šéf americké centrální banky (Fed) B. Bernanke upozornil na fakt, že Německo „využívá“ svého postavení největšího exportéra EU a díky společné měně se na trzích států Emu (tedy pochopitelně i v Řecku) prosazuje mnohem lépe, než pokud by mělo svou marku, ale na druhé straně není ochotno k určitému přerozdělení vzniklé nadhodnoty v rámci EU.

Paroubek: Bernanke má pravdu. Německo by nemělo využívat svého postavení v Emu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

„Nikdo nenaznačuje, že známá německá efektivita a kvalita tamních výrobků jsou něčím jiným než dobrou zprávou nebo že by snad německé firmy neměly být úspěšné na zahraničních trzích. Problém je, že se Německo rozhodlo spoléhat na zahraniční místo domácí poptávky ve snaze zajistit maximální zaměstnanost. To ukazuje neuvěřitelně vysoký přebytek zahraničních obchodu, který dosahuje 7,5 procenta německého HDP,“ uvedl Bernanke.

Zdá se, že bývalý šéf Fed uhodil svým vyjádřením hřebíček na hlavičku.  Zjednodušeně jde o to, že pokud by Řecko i Německo měly svou měnu a Německo by masivně vyváželo do Řecka, hodnota německé měny by rostla, protože by po ní z Řecka byla stále větší poptávka, a naopak hodnota řecké měny by pro Německo klesala, takže by bylo i pro Němce výhodné začít nakupovat v Řecku. 

Pro Řeky by pak, pokud by Německo nedováželo také z Řecka, začal být velmi brzy dovoz z Německa drahý, a postupně by poptávka po německém dovozu klesala – na čemž by Německo tratilo, což nechce.

U společné měny však pochopitelně německý vývoz do Řecka kurz eura nemění. Německo má díky společné měně zajištěna snadná odbytiště v zemích se slabší průmyslovou základnou, ale těmto zemím dělá pochopitelně odliv „jejich“ peněz velký problém.

Změny kurzu způsobené například právě vývozem a dovozem, respektive poptávkou po měně daného státu, by měly v EU být nahrazeny právě dotacemi pro slabší regiony, tak aby ty se mohly rozvíjet a nabývat na síle. V této souvislosti se Bernanke ptá, k čemu vlastně euro je. Zda je to pro členy Emu způsob, jak si pevně zafixovat směnné kurzy, anebo federace, která slabším pomůže v nouzi.

Otázku, kterou Bernanke pokládá, by si mělo zodpovědět především Německo, na jehož účet už podobné poznámky padly. Například bývalý viceprezident MMF A. Mody uvedl, že pro dobro eura by mělo opustit eurozónu nikoli Řecko, ale Německo…

Jiří Paroubek

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…