Paroubek: Britské volby se blíží

31.05.2017 8:36

A to tak, že nezadržitelně. Již 8. června budou celý den Britové hlasovat o složení budoucí Dolní sněmovny. Jak se zdá, největší šance na velké volební vítězství, má stále ještě konzervativní strana premiérky Therezy Mayové. Podle posledních průzkumů, tak jak byly dnes zveřejněny agenturou Bloomberg, konzervativci vedou se 43 % hlasů, labouristé jsou za nimi s odstupem se 34 % a liberální demokraté by mohli získat 9 %.

Paroubek: Britské volby se blíží
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

Vedení konzervativců je tedy v předvolebních průzkumech stále ještě výrazné. Ale je podstatně nižší, nežli bylo před pár týdny na začátku volební kampaně, kdy se rozdíl pohyboval dokonce kolem 20 %. V některých průzkumech se rozdíl mezi konzervativci a labouristy zmenšil až na 5 %. Zdá se však, že labouristé nejsou již schopni velký náskok konzervativců vyrovnat.

V pondělí se Mayová s Corbynem, tedy vůdci konzervativců a labouristů, setkali v tváří tvář v televizní debatě. Televizní debata tentokrát nebyla uskutečněna na veřejnoprávním kanálu BBC, jak by se očekávalo, ale na Channelu 4 a Sky News. Poslední televizní debata, řekli bychom plnohodnotná, tak proběhla mezi lídry obou největších stran ještě před předminulými volbami v roce 2010. Mayová využila vysokého náskoku své strany ve volebních preferencích a odmítla velké televizní debaty v obvyklém formátu zřejmě proto, že se obávala zbytečného prohospodaření svého velkého náskoku ve volebních preferencích.

Pro zajímavost, v závěru volební kampaně však přece jen proběhne tuto středu v BBC debata mezi lídry liberálních demokratů, Ukipu, Zelených, představitelem waleských nacinalistů, zástupcem lídra Skotské národní strany s konzervativním ministrem vnitra a zatím nepotvrzeným představitelem Labour party. Corbyn s Mayovou už uskutečnili televizní interview v minulém týdnu. Tento TV pořad sledovalo až 3 miliony lidí. Ještě v pátek večer se oba zúčastní speciálu Question Time v TV BBC.

Televizní formát v Channelu 4 a Sky News byl včera na bázi dotazů z publika. Zcela nepochybně tak řada důležitých aspektů života britské společnosti byla opomenuta. Zdá se nicméně, že tato televizní debata ani ty další debaty žádný větší vliv na volební výsledek dosažený ve všeobecných volbách mít nebudou.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…