Paroubek: Evropská unie nabízí zemědělcům pouze symbolickou pomoc

05.09.2014 8:18

Evropská unie přislíbila pomoc zemědělcům, kteří byli zasažení sankcemi na dovoz zemědělských produktů do Ruska. Nyní se EU rozhodla uvolnit 30 milionů eur na podporu propagace zemědělských výrobků. Celkově je tak na propagační projekty k dispozici 60 milionů eur z evropských fondů, tedy asi 1,5 miliardy korun.

Paroubek: Evropská unie nabízí zemědělcům pouze symbolickou pomoc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Tato částka má zemědělcům pomoci prorazit na nové trhy. Vzhledem k tomu, kolika zemědělců se sankce dotkly, a cenám propagace, je ale tato částka přirovnatelná ke kapce vody v moři a těžko může pomoci něco vyřešit. Jde tedy spíše o nabídku a pomoc symbolické povahy.

I z tohoto hlediska se postoj českého premiéra Sobotky, který si vyhradil právo nesouhlasit s některými dalšími sankcemi proti Rusku, velmi rozumný. Lze totiž s jistotou předpokládat, že další sankce Západu proti Rusku by vyvolaly protisankce a že tyto protisankce by si se Západem opět „nebraly servítky“ a ztráty zemědělců i dalších exportérů, ale později i domácích firem, by vlivem sankcí znovu narostly.

Jiří Paroubek, expremiér a předseda strany LEV 21

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

reklama

autor: NS - LEV 21

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

10:04 Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.