Paroubek: Existuje i jiný než xenofobní přístup k uprchlíkům, ukázal Dienstbier

17.09.2015 15:10

Jiří Dienstbier ve svém včerejším vyjádření na tiskové konferenci poněkud překvapil. Musím říci, že mě osobně pozitivně, byť jeho nahlas vyřčená úvaha o možném přijetí patnácti tisíc uprchlíků je poněkud vycucaná z prstu a neopírá se o seriózní údaje, propočty a informace. Nicméně je to první stanovisko člena vlády, i když toho nejméně významného, ministra bez portfeje, o možnosti jiného nežli xenofobního přístupu k uprchlíkům.

Paroubek:  Existuje i jiný než xenofobní přístup k uprchlíkům, ukázal Dienstbier
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Členové vlády, a zejména prezident Zeman by si měli pečlivě přečíst nedávný projev šéfa německé firmy Daimler-Benz AG (vyrábějící mercedesy), který označil příchod uprchlíků do Německa zejména ze Sýrie za velkou příležitost pro „nový německý hospodářský zázrak“, s tím, že přicházejí lidé, kteří mají většinou určité vzdělání, alespoň pokud jde o Syřany, a vysokou motivaci uspět. Je zajímavé slyšet z úst německého „plutokrata“, jak nahlas uvažuje o tom, že součástí německého hospodářského zázraku v 50. a 60. letech byli gastarbeitři, kteří se na něm významným způsobem podíleli.

Je zřejmé, že Česká republika v devadesátých letech a také počátkem minulého desetiletí zvládla početně významnější skupiny uprchlíků z Bosny a Kosova a dokázala tyto lidi integrovat do české společnosti. Deset či patnáct tisíc lidí přicházejících zejména ze Sýrie nevidím jako nebezpečí pro českou společnost, a vidím je naopak jako příležitost pro české hospodářství.

Tito lidé, pokud dostanou zaměstnání a budou mít možnost se vzdělávat, včetně jazykových kurzů češtiny, mohou být pro českou společnost přínosem. Čeští politici, počínaje prezidentem, by měli přestat strašit českou společnost duchy, kteří neexistují, a zejména by měli začít hledat odvahu k tomu, aby začali hovořit o příčinách chybné politiky západních velmocí v Sýrii a o potřebě její totální změny, tak aby bylo možné zabránit útěku dalších milionů uprchlíků ze Sýrie do Evropy.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.