Paroubek: Hejtman Rozbořil se obrací na Ústavní soud

13.02.2016 9:17

Olomouckému hejtmanovi Jiřímu Rozbořilovi došla trpělivost a obrátil se se stížností na Ústavní soud. V každé zemi se zavedeným právním řádem a s fungující soudní soustavou, k takovým zemím ovšem ČR již dlouhá léta nepatří, by musel hejtman Rozbořil se svou stížností uspět.

Paroubek: Hejtman Rozbořil se obrací na Ústavní soud
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Policie jej obvinila spolu se třemi dalšími lidmi, včetně známého spolupracovníka někdejšího ministra vnitra za ODS Langera a dvou policistů, z korupčního jednání. Ale nepředložila žádné bytelné důkazy, a to ani přímé, ani nepřímé, o tom, že by byl hejtman Rozbořil korupčníkem. „Obvyklá“ praxe policejních složek je v našem státě taková, že pokud existují nahrávky, které dokládají korupci nějaké osoby, jsou tyto krátkou cestou předány médiím a média je s láskou zveřejňují. Takováto praxe v žádné zemi s fungujícím právním řádem a systémem není možná.

Na hejtmana Rozbořila však žádné odposlechy, a dokonce s kompromitujícím obsahem, nebyly zveřejněny. Hejtmanu Rozbořilovi nebyla při zatýkací razii, která proběhla v Olomouci před tím, než došlo k zatčení několika údajných korupčníků, ani provedena domovní prohlídka. Zřejmě ani policie si od začátku příliš nepřipouštěla, že by měla na olomouckého hejtmana nabito. Nicméně ke stažení obvinění hejtmana Rozbořila nedošlo a nejspíš nedojde, pokud hejtman sám nebude v tomto směru činit praktické kroky. Podání stížnosti k Ústavnímu soudu, který by měl být hlídačem ústavních práv občanů, je takovým krokem.

Je samozřejmé, že pro policii bude případné akceptování stížnosti ústavním soudem nepříjemným zklamáním, ale zdá se, že jiná možnost, jak policii dostat na uzdu, nežli přes korigování její činnosti soudními orgány, prostě není.

Za necelého tři čtvrtě roku se uskuteční krajské volby a Olomoucký kraj, kde je ČSSD tradičně silná, samozřejmě takováto kauza nutně ovlivňuje…

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.