Paroubek: Jak vypadá volební nezdar?

05.05.2018 7:38

Ještě v dnešním českém tisku se objevily informace o tom, že podle průzkumů veřejného mínění Labour Party při de facto jen částečných komunálních volbách ve Velké Británii, uskutečňovaných jen ve sto padesáti anglických obcích včetně Londýna (a nikoliv ve Walesu či ve Skotsku) měly skončit velkým vítězstvím Labouristické strany.

Paroubek: Jak vypadá volební nezdar?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Volby proběhly včera a podle částečných výsledků zveřejněných dnes například na serveru Financial Times zatím v devadesáti (ze 150) volebních obvodech, vítězí labouristé. Ale s podstatně horším výsledkem, než se očekávalo. Labouristům zatím přibylo oproti volbám v roce 2014 jen 62 mandátů členů obecních zastupitelstev a vládním konzervativcům naopak ubylo 38 mandátů.

Pokud jde o přírůstky mandátů, nepřišli zkrátka ani třetí v pořadí britských politických stran, liberální demokraté, kteří získali nově 42 mandátů. UKIP, tedy nacionalistická strana antiimigračního a antievropského zaměření ztratila 44 pozic členů zastupitelstev a Nezávislí a další strany ztratily oproti předchozím volbám 42 mandátů.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Podstatnou část nových členů zastupitelstev získala Labouristická strana v Londýně (56), a naopak konzervativci 75 mandátů v Londýně ztratili. Jinak řečeno, v dalších anglických obcích jsou zřejmě – alespoň podle částečně zveřejněných volebních výsledků – pokud jde o přírůstky, konzervativci úspěšnější, nežli labouristé. K definitivním závěrům ovšem je potřeba vyčkat celkových výsledků anglických komunálních voleb, které neproběhly ani ve Walesu, Skotsku a Severním Irsku. A v Anglii proběhly shodou okolností jen v obvodech, které jsou hospodářsky významné nebo spíše nejvýznamnější v celé zemi.

Vyšlo na Vasevec.cz, publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!