Paroubek: Nejnovější výhled vývoje světového hospodářství podle MMF

14.04.2014 12:50

Úterý 1. dubna bylo dnem plným zajímavých ekonomických informací. Mezinárodní měnový fond (MMF) zveřejnil ve „Světovém ekonomickém výhledu“ předpověď vývoje ekonomiky rozhodujících ekonomik světa v tomto a příštím roce.

Paroubek: Nejnovější výhled vývoje světového hospodářství podle MMF
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Celkem překvapivě se ze zemí Západu na čelo pelotonu dostává Velká Británie s očekávaným růstem v tomto roce 2,9 % (a v příštím roce 2,5 %). Oproti lednové předpovědi došlo u Velké Británie k nejvyššímu předpokládanému růstu ekonomiky (0,4 %). Ještě před rokem MMF přitom vyjadřoval značné výhrady k hospodářské politice (resp. programu snižování deficitu) britské konzervativní vlády.

Čeští konzervativci by se nejspíše měli podívat na to, jak provádět redukci schodku státního rozpočtu a přitom nejen udržet, ale dokonce i zvýšit hospodářský růst.

Světová ekonomika má letos vzrůst o 3,6 %. Silný bude podle opakované předpovědi MMF také růst ekonomiky USA 2,8 % (stejný odhad jako v lednu). V příštím roce má již růst v USA dosáhnout dokonce 3 % (!). A to je vynikající informace pro světovou ekonomiku.

Premiantem růstu mezi ekonomicky nejsilnějšími zeměmi světa ovšem zůstává Čína, s růstem solidně převyšujícím 7 %. Čína si má růst přes 7 % uchovat i v příštím roce.

Indická ekonomika zaostane v tomto roce za Čínou o více než dva procentní body. Ekonomika Indie podle předpovědi MMF dosáhne v příštím roce meziročního zvýšení o 6,4 %. To je fantastické číslo. Zdá se, že nová vláda indických nacionalistů přichází do čela státu v pro sebe pravou chvíli. Slízne smetanu.

Brazílie má letos růst o 1,8 % a v příštím roce dokonce o 2,7 %.

Rusko letos poroste o 1,2 % a v roce 2015 vzroste jeho ekonomika o 2,2 %. Pokud ovšem dojde k uplatnění ostrých ekonomických sankcí Západu vůči ruské ekonomice, může to být trochu jinak.

Ekonomika eurozóny má rovněž posílit z letošních 1,2 % na 1,4 % v příštím roce. To sice nejsou žádné zázraky, ale je to zase jistý pokrok.

Naopak japonská ekonomika neudrží loňský růst 1,5 %, v příštím roce už to má být jen 1 % růstu.

Tentýž den, kdy MMF zveřejnil svůj výhled, vystoupil v Národním shromáždění nový premiér Francie M. Valls s příslibem snížit Francouzům daně o jedenáct miliard eur, což se má pozitivně promítnout v posílení podnikatelské sféry i ve spotřebě domácností. A podpořit tak růst hospodářství země.

Jiří Paroubek, předseda strany LEV 21 a lídr kandidátky této strany v květnových volbách do Evropského parlamentu

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Pavliku, hnij si dál v Řeporyjích a pyšni se tím, že lezeš do anusu politickým nulám

7:02 Rajchl (PRO): Pavliku, hnij si dál v Řeporyjích a pyšni se tím, že lezeš do anusu politickým nulám

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k facebookovému postu starosty pražských Řeporyjí Pav…