Paroubek: Obětní beránek Šilhavý

22.12.2017 16:51

Jednou z pracovních a „manažerských“ metod J. Tvrdíka bylo vždy vyhledávání nepřímých viníků jeho pracovní neschopnosti. Tvrdík, jak jsem ve svém nedávno zveřejněném článku Tvrdík prokletím, či štěstím Slavie předpokládal, aby ukázal velkorysým čínským investorům, že něco dělá po podzimu, který se Slavii fotbalově příliš nepodařil, vyhodil zřejmě nejkvalitnějšího trenéra, jenž v lize v současné době je.

Paroubek: Obětní beránek Šilhavý
Foto: Archiv PL
Popisek: Jiří Paroubek ve studiu PL TV

Když Šilhavý v září 2016 přebíral po seriálu neúspěchů tým, byla Slavia na 10. místě v lize. Neuvěřitelnou sérií, prakticky rok trvající, třiceti šesti soutěžních zápasů bez porážky se Slavia propracovala po necelém tři čtvrtě roce až k titulu ligového šampiona. Zcela překvapivě a také proto, že Plzeň a Sparta měly prostě slabší sezónu, což Slavii umožnilo vynikajícím bodovým ziskem pod Šilhavého vedením eliminovat bodové propady ze začátku ligové soutěže. Řekněme si upřímně, že Šilhavý v září 2016 a pak svým vynikajícím trenérským výkonem v následujících měsících zachránil Tvrdíkovi život coby šéfa.

V létě se Tvrdíkovi nákupčí rozjeli po Evropě, aby získávali především hráče, kteří nebudou mnoho stát. Což se také stalo. Slavia nakoupila několik hráčů v zahraničí, kterým končily smlouvy, a kteří tedy nestáli nic anebo nestáli žádné velké peníze. Naopak prodala za velmi slušné peníze reprezentanta Baráka do Udine a vynikajícího Pavlenku do Hamburku.

Nákup nových „posil“ byl ovšem problematický, neboť tito hráči dostali vynikající platové podmínky. Nehrající Altintop 1,8 milionu měsíčně, Rotaň 500 tisíc měšíčně, a ta jediná opravdu kvalitní posila ze všech, Danny, 3,2 milionu korun měsíčně. Danny v dobách své vrcholné formy musel být vynikajícím hráčem a stále je platným hráčem i pro Slávii. Ale představa, že by měl mít několikanásobně vyšší plat než například Hušbauer, je hloupá. Nastavením platů údajných nových hvězd se rozbily vztahy v rámci mužstva a narušila se křehká struktura vztahů v rámci mužstva. Na tom nese vinu jednoznačně Tvrdík, který sportovní problematice vůbec nerozumí a postavil svou nesmyslnou akviziční politikou trenéra Šilhavého prakticky do bezvýchodné situace.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Jen v málo případech v průběhu podzimu Slavia nastupovala dva zápasy za sebou ve stejné sestavě. Hráči si neměli čas na sebe zvyknout. Vinit z toho trenéra je samozřejmě možné, určitě i Šilhavý sám je k sobě kritický, ale tvrdím, že po necitlivých zásazích do mužstva a poté, co někteří hráči, kteří byli dříve oporami (Zmrhal, Bořil) nedostávali příležitost v plném rozsahu svých možností, nebylo možné čekat žádné výsledkové zázraky.

Pokud bude Tvrdík zasahovat do výkonu práce i novému sportovnímu týmu, tedy Trpišovskému a Nezmarovi, nemůže se výkonnost Slavie zásadněji změnit. V zájmu Slavie a jejích výkonů je, aby tito dva lidé měli možnost vykonávat svou funkci co nejvíce nezávisle na J. Tvrdíkovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konzervativní strana: Západní svět se zjevně nepoučil ze svého selhání

23:08 Konzervativní strana: Západní svět se zjevně nepoučil ze svého selhání

79. výročí ukončení 2. světové války v Evropě