Paroubek: Opakování plebiscitu o brexitu?

18.09.2018 20:35

Londýnský starosta Sadiq Khan patří k nejvýznamnějším členům labouristické strany. Bylo logické, že při hlasování o brexitu před více než dvěma lety většina Londýňanů podpořila setrvání Velké Británie v Evropské unii (EU).

Paroubek: Opakování plebiscitu o brexitu?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Londýňanům šlo především o jejich životní úroveň, která se jim velmi pravděpodobně při odchodu z EU sníží, ale také například o služby ve zdravotnictví, pokud po prosazení tvrdé varianty brexitu začnou z Británie utíkat tisíce lékařů a zdravotních sester pocházejících ze zemí kontinentální Evropy. Pak může být ohrožena celková funkčnost britského zdravotnictví.

Dnes je zřejmé, že v případě vystoupení Británie z EU zmizí z Londýna celá řada firem z finančního sektoru i z jiných oblastí a přesune se na kontinent. Do Paříže, Frankfurtu či Amsterdamu… O nadcházejícím víkendu je kongres labouristické strany. Labouristická strana dlouhá léta nebyla blíže moci, než je nyní. Konzervativní strana je totiž hluboce rozdělena a je stále zřejmější, že premiérka Mayová není silným politickým lídrem. Ve své vizi dohody s EU o brexitu prosazuje Mayová, aby Británie zůstala součástí volného evropského trhu. Její kritici z řad toryů ovšem říkají, že je to sice hezké, ale Británie jako nečlen EU nebude mít možnost ovlivňovat tržní pravidla v EU… Podle zpráv britských médií se již sešla skupina padesáti zastánců tvrdého brexitu z řad poslanců konzervativní strany a tito zástupci lidu měli hovořit mj. o sesazení Mayové z čela strany. Pokud se o víkendu labouristé rozhodnou pro ostrou politickou konfrontaci a nepodpoří v parlamentu vládní postup, může Mayová padnout, což může otevřít cestu nejen k novým parlamentním volbám, ale také k přehodnocení brexitu.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

V současné době, podle průzkumu veřejného mínění, je proti odchodu Británie z unie 59% občanů tohoto státu. Britové se prostě bojí, že odchod jejich země z EU zvýší nezaměstnanost a sníží jejich životní úroveň. Konzervativní strana je politicky ve velmi nezáviděníhodné situaci. Pokud bude dál trvat na brexitu, bude s ohledem na většinové současné stanovisko britských občanů ztrácet popularitu. Pokud zpochybní své dosavadní kroky, rozštěpí se.

Zdá se, že alespoň podle dosavadních diskusí uvnitř labouristické strany před kongresem bude velkým tématem jejího víkendového kongresu právě brexit. Uvidíme, s jakou politickou pozicí přijde na kongres vůdce labouristů Corbyn, který zatím dával přednost uspořádání mimořádných parlamentních voleb před opakováním referenda o brexitu. Corbyn ale těžko může ignorovat hlasy tak silných hráčů labouristické strany, jakým je například starosta Londýna Khan.

Vyšlo na Vasevec.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…