Paroubek: Rusko jako manichejský příklad zla a Putin jako monstrum? Tak to se nepovedlo

31.03.2015 9:36

Na stránkách sobotního vydání uveřejnila MfD poněkud potemnělou informaci o tom, že podle průzkumu Medianu, který si MfD exkluzivně objednala, jen 8 % české veřejnosti souhlasí s vojenským zásahem NATO na Ukrajině. A pouze 7 % respondentů souhlasí s dodávkami zbraní na Ukrajinu.

Paroubek: Rusko jako manichejský příklad zla a Putin jako monstrum? Tak to se nepovedlo
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Zdá se tedy, že marketingová masáž, která měla Rusko vykreslit jako manichejský příklad zla a V. Putina jako monstrum, je českými občany vnímána vcelku střízlivě.

Dragounská jízda amerických bojových vozidel měla zřejmě podnítit „bojového ducha“ českých občanů. Troufám si však tvrdit, že i nadále nebude zdrcující většina českých občanů (podle Medianu zatím 70 %) situaci na Ukrajině vnímat jako něco, co by je mělo znepokojovat.

O to více jsou zarážející hrubé urážky i vyhrožování, které se řinou z úst zejména tzv. přátel pravdy a lásky vůči těm, kteří mají na průjezd americké kolony jiný názor než oni. Vrcholné číslo předvedl v dnešním rozhovoru v LN bývalý velvyslanec v Rusku a USA, který dokonce hovořil o tom, že mu konání protestujících „přijde jako hraničící skoro až s vlastizradou“.

Podobné výkřiky utiskované duše by opravdu z úst služebníka, byť třeba bývalého, demokratického státu zaznívat neměly.

Jak se však zdá, střízlivý názor na konflikt na východě Ukrajiny a na roli Ruska v něm zaujímá většina českých občanů. Urážky možná mohou vyvolávat virtuální realitu, nikoli však skutečnou náladu ve společnosti.

Pokud měl být průjezd vojsk testem možnosti návratu k myšlence zřízení americké vojenské základny na českém území, myslím, že marketingoví odborníci, kteří se snaží hysterizovat situaci, pochopili, že celá věc nebude vůbec snadná.

Protiválečně naladěni totiž nejsou v české společnosti pouze komunisté a „přítel Ruska“ J. Vyvadil, z něhož se protiruští propagandisté snažili udělat popletu sloužícího velkoruským zájmům, ale široké vrstvy české společnosti.

Příště bych k podobné věci uvítal také jasné stanovisko zatím ještě největší české politické strany – ČSSD. Je to jedna z věcí, ke kterým tato strana neřekla svůj jasný názor.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jiří Paroubek - profil

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

Párování.

Probíhá párování koalice a opozice? Pokud ano, nejsou potom "obstrukce" jen divadlem pro voliče a opozice to koalici hodně usnadňuje?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Michálek (Piráti): Dětský ombudsman pomůže v ochraně práv dětí

12:06 Michálek (Piráti): Dětský ombudsman pomůže v ochraně práv dětí

Česká republika se významně přiblížila k ustavení funkce dětského ombudsmana. Poslanecká sněmovna po…