Paroubek: Rusko jako manichejský příklad zla a Putin jako monstrum? Tak to se nepovedlo

31.03.2015 9:36 | Zprávy

Na stránkách sobotního vydání uveřejnila MfD poněkud potemnělou informaci o tom, že podle průzkumu Medianu, který si MfD exkluzivně objednala, jen 8 % české veřejnosti souhlasí s vojenským zásahem NATO na Ukrajině. A pouze 7 % respondentů souhlasí s dodávkami zbraní na Ukrajinu.

Paroubek: Rusko jako manichejský příklad zla a Putin jako monstrum? Tak to se nepovedlo
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Zdá se tedy, že marketingová masáž, která měla Rusko vykreslit jako manichejský příklad zla a V. Putina jako monstrum, je českými občany vnímána vcelku střízlivě.

Dragounská jízda amerických bojových vozidel měla zřejmě podnítit „bojového ducha“ českých občanů. Troufám si však tvrdit, že i nadále nebude zdrcující většina českých občanů (podle Medianu zatím 70 %) situaci na Ukrajině vnímat jako něco, co by je mělo znepokojovat.

O to více jsou zarážející hrubé urážky i vyhrožování, které se řinou z úst zejména tzv. přátel pravdy a lásky vůči těm, kteří mají na průjezd americké kolony jiný názor než oni. Vrcholné číslo předvedl v dnešním rozhovoru v LN bývalý velvyslanec v Rusku a USA, který dokonce hovořil o tom, že mu konání protestujících „přijde jako hraničící skoro až s vlastizradou“.

Podobné výkřiky utiskované duše by opravdu z úst služebníka, byť třeba bývalého, demokratického státu zaznívat neměly.

Jak se však zdá, střízlivý názor na konflikt na východě Ukrajiny a na roli Ruska v něm zaujímá většina českých občanů. Urážky možná mohou vyvolávat virtuální realitu, nikoli však skutečnou náladu ve společnosti.

Pokud měl být průjezd vojsk testem možnosti návratu k myšlence zřízení americké vojenské základny na českém území, myslím, že marketingoví odborníci, kteří se snaží hysterizovat situaci, pochopili, že celá věc nebude vůbec snadná.

Protiválečně naladěni totiž nejsou v české společnosti pouze komunisté a „přítel Ruska“ J. Vyvadil, z něhož se protiruští propagandisté snažili udělat popletu sloužícího velkoruským zájmům, ale široké vrstvy české společnosti.

Příště bych k podobné věci uvítal také jasné stanovisko zatím ještě největší české politické strany – ČSSD. Je to jedna z věcí, ke kterým tato strana neřekla svůj jasný názor.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jiří Paroubek - profil

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

eurokomisař

Dobrý den, když tak kritizujete potencionální nominanty na eurokomisaře, máte dojem, že ANO to s Jourovou ,,vyhrálo"? Já si třeba nejsem vědom toho, že by pro ČR něco udělala, otázkou taky je, zda je pro nás jako občany tato funkce nějak důležitá, co vlastně ten eurokomisař může udělat, když je to j...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Volby do Evropského parlamentu a neúspěch liberálů

18:02 Vích (SPD): Volby do Evropského parlamentu a neúspěch liberálů

Jednou za pět let je občanům EU dána teoretická možnost něco ovlivnit. Ve skutečnosti je to trochu i…