Paroubek: Slibuje Sobotka v Praze realistické věci?

07.10.2014 18:30

Premiér Sobotka na předvolební tiskové konferenci pražské ČSSD prohlásil, že vláda České republiky pomůže Praze (rozumí se ze státního rozpočtu) s výstavbou dopravní infrastruktury.

Paroubek: Slibuje Sobotka v Praze realistické věci?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Konkrétně chce prý pomoci s dostavbou železničního spojení Masarykova nádraží a letiště, s dostavbou Pražského okruhu a se stavbou trasy D metra. Upřímně, tak či onak, expresní okruh a výstavba metra byly vždy hrazeny ze státního rozpočtu (metro jen z části). A u spojení letiště s Masarykovým nádražím se to rovněž v plném rozsahu předpokládalo.

Už několikrát jsem veřejně upozorňoval, že v pražské volební kampani chybí témata a že kandidáti se důsledně zabývají pouze podružnostmi a vzájemnými urážkami. Zcela ale chybí odpovědi na klíčové otázky rozvoje města.

Kde se vezmou peníze na 1.) dokončení vnitřního okruhu kolem Prahy, tj. zhruba 20 – 25 miliard korun a 2.) kde se vezmou peníze na výstavbu nezbytné trasy D metra na jih Prahy? (Premiér Sobotka neupřesnil, jakým podílem z celkových nákladů by se měl stát na výstavbě metra podílet.)

Hlavní město si může ze svého rozpočtu na investice dovolit uvolnit zhruba 6 miliard korun. Větší část z tohoto objemu je ale předem určena a vázána k financování pokračování či dokončení již v minulosti zahájených staveb.

To, že chce premiér Sobotka pomoci pražské ČSSD ve volební kampani, je pochopitelné. A to, že přišel s nápadem podpořit výstavbu velkých dopravních staveb v Praze, je chvályhodné.  Základní otázka ale zní, zda jsou tyto Sobotkovy předvolební sliby s ohledem na možnosti státního rozpočtu a na antipragocentrismus, bující v ostatních částech země, realistické. A další otázkou je, zda se při předpokládaném velmi střídmém volebním výsledku ČSSD v Praze (zhruba 10 % hlasů) nepřestane ihned po volbách premiér Sobotka o výstavbu dopravní infrastruktury v Praze zajímat.

Jiří Paroubek 

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): I když je před volbami, nemusíme chovat v TV jako opičky a křičet na sebe

21:10 Dostál (Stačilo!): I když je před volbami, nemusíme chovat v TV jako opičky a křičet na sebe

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k míru na Ukrajině.